Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Obrovský požiar pri Bratislave lokalizovali, je pod kontrolou: Hasiči rozoberajú zrútenú konštrukciu haly

Medzi Dunajskou Lužnou a Rovinkou vypukol požiar. Zobraziť galériu (11)
Medzi Dunajskou Lužnou a Rovinkou vypukol požiar. (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

ROVINKA - V blízkosti obcí Rovinka a Dunajská Lužná vypukol požiar. Do redakcie sa nám ozval čitateľ, ktorý popri jazde do práce videl v diaľke obrovské kúdoly čierneho dymu. Na mieste sú desiatky hasičov. Horí sklad s polyetylénom a paletami. Polícia pred obedom ifnormovala, že pre namerané hodnoty škodlivých látok uzavreli niektoré ulice. Vodičov vyzývajú, aby sa úseku vyhli.

Aktualizované 19:11 Hasičom sa požiar skladu v Rovinke podarilo dnes krátko pred 17:00 hod. lokalizovať. Požiar je pod kontrolou a nerozširuje sa. Hasiči momentálne vykonávajú likvidačné práce, rozoberajú zrútenú konštrukciu haly, vyhľadávajú a dohášajú skryté ohniská. 

Aktualizované 18:19 V Rovinke v okrese Senec pravdepodobne pre rozsiahly požiar stúpla koncentrácia častíc PM10. Podmienky na vyhlásenie smogovej situácie však nateraz nenastali. TASR o tom informoval Peter Holomáň z odboru monitorovanie kvality ovzdušia Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ).

"Podmienky na vyhlásenie smogovej situácie nateraz nenastali, keďže 12-hodinový priemer nepresiahol úroveň 100 mikrogramov na meter kubický a vo večerných hodinách a v piatok je možnosť zrážok a zosilnenia vetra, čím sa podstatne zlepšia rozptylové podmienky. Zároveň predpokladáme výrazné zlepšenie situácie, keď sa podarí dostať požiar pod kontrolu," dodal Holomáň. Ozrejmil, že od 12.00 h začala stúpať koncentrácia PM10 v ovzduší na úroveň, klasifikovanú ako "zhoršená", o 15.00 h presiahla úroveň klasifikovanú ako "zlá" a o 16. hodine dosiahla úroveň "veľmi zlá".

Aktualizované 16:43 Kontrolné chemické laboratóriá v Nitre evidujú výrazné zlepšenie ovzdušia v súvislosti s rozsiahlym požiarom v Rovinke v okrese Senec. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva vnútra (MV) SR Zuzana Eliášová.

Merania v 13 lokalitách zistili zvýšené koncentrácie oxidu uhoľnatého, oxidov dusíka a ďalšieho množstva zlúčenín. Rezort pritom ubezpečil, že sa nevymykajú rozmedziu hodnôt, ktoré by mali negatívne ovplyvniť občanov žijúcich v okolí. "V súčasnosti evidujú pracovníci laboratória výrazné zlepšenie nameraných hodnôt zlúčenín spôsobených požiarom," ozrejmila Eliášová. Merania boli zamerané aj na zistenie prítomnosti prachových častíc, ktoré sa nepotvrdili.

Aktualizované 15:50 Hasiči naďalej pokračujú v lokalizácii a likvidácii požiaru skladu, ktorý vypukol dnes v obci Rovinka, okres Senec. Na mieste momentálne zasahuje viac ako 180 profesionálnych a dobrovoľných hasičov so 66 kusmi hasičskej techniky. V sklade horí 700 ton plastov a 1500 drevených paliet. Zasahujúci hasiči ochladzujú okolité objekty, aby tak nedošlo k rozšíreniu požiaru. Následkom požiaru došlo vplyvom sálavého tepla a vyčerpanosti k zraneniu 8 hasičov, ktorí utrpeli ľahké zranenia. Kontrolné chemické laboratórium CO v Nitre vykonalo merania v okolitých lokalitách vrátane miesta požiaru. Na základe meraní neboli zistené zvýšené koncentrácie nebezpečných látok v ovzduší. Predpokladá sa, že hasiči budú na mieste zasahovať až do zajtrajšieho rána.

V Rovinke horí, dym vidieť až v Šamoríne či v bratislavskej Rači (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Aktualizované 14:21 V areáli firmy na Majerskej ulici začalo ráno horieť v sklade s polyetylénom a paletami. Požiar sa podľa hasičov rozšíril aj do ďalších okolitých skladov či haly. Okolité budovy ochladzujú. Aktuálne by sa tak oheň šíriť už ďalej nemal. "Nemáme ešte lokalizovaný požiar," uviedol prezident Hasičského a záchranného zboru Pavol Mikulášek s tým, že ak sa to hasičom podarí, budú odstraňovať zdevastované konštrukcie a postupovať k lokálnym ohniskám. Likvidáciu požiaru predpokladá v nočných hodinách alebo nadránom. "Aktuálne sú však také podmienky, aby sa požiar nešíril ďalej," poznamenal. Pri požiari sa podľa jeho slov nateraz ľahko zranilo osem hasičov. Celkovo tam zasahuje vyše 180 profesionálnych a dobrovoľných hasičov so 66 kusmi hasičskej techniky. Hasiči spolupracujú s políciou i pracovníkmi Kontrolného chemického laboratória civilnej ochrany v Nitre, ktorí merajú kvalitu ovzdušia v okolí. Na základe nameraných hodnôt evakuovali len zasiahnutý areál, obyvatelia v okolí ohrození nie sú. V prípade potreby je pripravený evakuačný autobus.

Aktualizované 14:15 Rozsiahly požiar v Rovinke v okrese Senec nateraz neovplyvnil Letisko M. R. Štefánika v Bratislave. Funguje bez obmedzení a všetky odlety aj prílety sú vybavované v plánovanom čase. Potvrdila to PR špecialistka letiska Veronika Tóthová. "Požiar v Rovinke neobmedzil letovú prevádzku na letisku," uviedla.

Obrovský požiar pri Bratislave
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Aktualizované 13:50 Odporučenie nevetrať a obmedziť pohyb vonku pre dym z rozsiahleho požiaru v obci Rovinka v okrese Senec platí aj pre obce v spádovej oblasti v okruhu približne 30 kilometrov juhozápadne. Informuje o tom obec Rovinka i ďalšie dotknuté samosprávy.

Aktualizované 12:25 Obec Rovinka na svojom webe informuje, že pri požiari boli namerané zvýšené hodnoty škodlivých látok v ovzduší, ktoré sú spôsobené splodinami horenia. "Preto je nevyhnutné, aby občania obmedzili pohyb na verejných priestranstvách. Rovnaké opatrenie bolo odporučené aj pre obce v spádovej oblasti v okruhu približne 30 kilometrov juhozápad. Zároveň v Rovinke bola uzatvorená celá zásahová oblasť a žiadame občanov, aby sa v nej nepohybovali," vyzvala samospráva.

Aktualizované 11:43 Dym z rozsiahleho požiaru v obci Rovinka v okrese Senec sa dostáva aj do Bratislavy. Upozorňuje na to bratislavská mestská polícia s tým, že smer vetra sa v najbližších hodinách nezmení. "Ľuďom v dotknutých mestských častiach odporúčame nevetrať a zdržiavať sa v uzavretých priestoroch," vyzvala na sociálnej sieti mestská polícia. Nevetrať a obmedziť pohyb vonku odporučila aj obec Dunajská Lužná

 

Dym z masívneho požiaru skladu s polyetylénom a paletami v obci Rovinka sa dostáva aj na územie Bratislavy. Smer vetra...

Posted by Mestská polícia Bratislava on Thursday, June 22, 2023
 

‼️ Vyhlásenie starostu mestskej časti Bratislava – Vrakuňa ‼️ Na základe odporúčania Integrovaného záchranného systému...

Posted by MČ Vrakuňa - oficiálna stránka on Thursday, June 22, 2023

Aktualizované 11:30 V dôsledku škodlivých látok v nameraných hodnotách (nie sú život ohrozujúce) je uzatvorená ulica Majerská a časť ulice Hlavnej na úrovni obytných blokov, informuje polícia.

 

AKTUALIZÁCIA: V dôsledku škodlivých látok v nameraných hodnotách (nie sú život ohrozujúce) je uzatvorená ulica Majerská...

Posted by Polícia SR - Bratislavský kraj on Thursday, June 22, 2023

Aktualizované 11:00 Obyvatelia z okolia hovoria, že v blízkom okolí nie je žiadny protipožiarny zdroj vody, preto sa tu točí veľa hasičkých áut. Neďaleko apokalypsy sú novostavby.

Obrovský požiar pri Bratislave
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Obrovský požiar pri Bratislave
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Aktualizované 10:28 Hasiči informovali, že na mieste zasahuje už viac ako 100 profesionálnych a dobrovoľných hasičov. Tí pokračujú v lokalizácii a likvidácii požiaru skladu s polyetylénom a paletami v obci Rovinka, okres Senec. Na mieste udalosti sa nachádzajú dobrovoľní hasiči z okolitých obcí a profesionálni hasiči z Bratislavského, Trnavského a Nitrianskeho kraja.

Obrovský požiar pri Bratislave
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Obrovský požiar pri Bratislave
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"Hasiči vykonávajú hasebné práce aj pomocou výškovej techniky. Na miesto udalosti smerujú pracovníci KCHL CO v Nitre, ktorí budú z dôvodu silného zadymenia vykonávať merania kvality ovzdušia v okolí. Na požiarisku sa nachádza aj prezident HaZZ Pavol Mikulášek," povedali. 

Obrovský požiar pri Bratislave
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Obrovský požiar pri Bratislave
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Obrovský požiar pri Bratislave
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Dym z požiaru v Rovinke vidieť aj z bratislavskej Rači.
Zobraziť galériu (11)
Dym z požiaru v Rovinke vidieť aj z bratislavskej Rači.  (Zdroj: Tip čitateľa )

Aktualizované 10:02 Požiar a hustý dym z plameňov vo fabrike pozorujú ľudia aj z ďalších oblastí pri obci Rovinka. 

Ľudia pozorujú čierny dym pri obci Rovinka, kde došlo k masívnemu požiaru (Zdroj: Tip čitateľa)

Pozornosť ľudí upútal obrovský požiar fabriky pri obci Rovinka (Zdroj: Tip čitateľa)

"Takmer 60 profesionálnych a dobrovoľných hasičov momentálne zasahuje pri požiari v obci Rovinka, okres Senec. Po príchode na miesto udalosti bolo zistené, že plamene zachvátili sklad s polyetylénom a paletami s rozlohou cca 100x40 metrov. Na mieste udalosti momentálne zasahuje 33 profesionálnych a 24 dobrovoľných hasičov z okolitých obcí, ktorí sa požiar snažia dostať pod kontrolu," potvrdila hovorkyňa hasičov Katarína Križanová.

Obyvatelia Rovinky už na sociálnej sieti medzi sebou šíria upozornenia, aby si zatvoriili okná. 

 

POŽIAR HALY V ROVINKE ➡Dnes v čase okolo 07:34 h sme na linke 158 prijali informáciu o požiari výrobnej haly na Hlavnej...

Posted by Polícia SR - Bratislavský kraj on Thursday, June 22, 2023

Polícia prijala správu opožiari o 7.34 ráno. "Podľa doposiaľ zistených informácií sa nejedná o zdraviu škodlivé, alebo výbušné látky. K zraneniu osôb nedošlo. Na mieste sa nachádza niekoľko hliadok polície, ktoré usmerňujú dopravu, preto apelujeme na vodičov, aby sa pri prejazde uvedeným úsekom riadili ich pokynmi. Presné príčiny vzniku požiaru budú predmetom ďalšieho vyšetrovania," upokojili. 

 

 

Viac o téme: PožiarOheňHasiči
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu