Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Súd rozhodol! Paragraf 363 nie je v rozpore so zákonom, podľa Hlasu má svoje opodstatnenie

Ústavný súd SR Zobraziť galériu (2)
Ústavný súd SR (Zdroj: TASR – František Iván)

KOŠICE - Paragraf 363 Trestného poriadku nie je v rozpore s Ústavou SR. Rozhodol o tom v stredu Ústavný súd (ÚS) SR, keď nevyhovel návrhu skupiny poslancov a prezidentky SR Zuzany Čaputovej, ktorí paragraf na súde napadli. Rozhodnutie pléna ÚS oznámil predseda ÚS Ivan Fiačan.

Paragraf umožňuje generálnemu prokurátorovi zrušiť právoplatné rozhodnutie prokurátora alebo policajta, ak takým rozhodnutím alebo v konaní, ktoré mu predchádzalo, bol porušený zákon. Sporný paragraf napadla na ÚS koncom roku 2021 skupina poslancov a v januári tohto roku aj prezidentka. Poukazovali na to, že takéto rozhodnutie generálneho prokurátora je konečné a nepreskúmateľné, a môže dôjsť ľahko k zneužitiu. Znenie paragrafu a právomoci, ktorými takto disponuje generálny prokurátor, podľa nich zasahujú neprimerane do nezávislosti súdnej moci. Podnety sa týkali využívania paragrafu 363 generálnym prokurátorom Marošom Žilinkom.

VIDEO Paragraf 363 Trestného poriadku nie je v rozpore s ústavou, rozhodol Ústavný súd SR

Paragraf 363 Trestného poriadku nie je v rozpore s ústavou, rozhodol Ústavný súd SR (Zdroj: TASR/František Iván)

"Napadnuté ustanovenia, resp. rozhodnutia generálneho prokurátora vydané na ich základe, nezasahujú do súdnej moci, nenahrádzajú účinky rozhodnutia sudcu pre prípravné konanie vlastnými rozhodnutiami, neodnímajú účinky súdnym rozhodnutiam, v rozsahu limitov ich použitia, ktoré Ústavný súd v náleze uviedol, predstavujú ústavne akceptovateľný zásah do právnej istoty nastolenej právoplatným rozhodnutím policajta alebo prokurátora a napokon ani neporušujú právo na účinné a efektívne vyšetrovanie," povedal Fiačan.

Fiačan poukázal aj na podobný účinok

Daný opravný prostriedok je podľa súdu poistkou dodržania zákona v prípravnej fáze trestného konania, ktorá síce nie je ústavne nevyhnutná, ale ani ústavne nesúladná. Fiačan poukázal aj na to, že podobný účinok pri zrušení uznesenia o vznesení obvinenia môže vyvolať aj príslušný nižšie postavený prokurátor v riadnom opravnom konaní. Navrhovatelia si podľa predsedu súdu v argumentácii zamieňali tvrdené aplikačné chyby pri rozhodovaní generálneho prokurátora s ústavným nesúladom predmetnej zákonnej úpravy. Podrobná argumentácia ÚS bude uvedená v odôvodnení rozhodnutia.

Archívne video: Mikulec sa vyjadruje k zmene paragrafu 363 a kauzu oboznamovania sa s utajovanými skutočnosťami označil za uzavretú

Mikulec sa vyjadruje k zmene paragrafu 363 a kauzu oboznamovania sa s utajovanými skutočnosťami označil za uzavretú (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Žilinka rešpektuje rozhodnutie Ústavného súdu

Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka plne rešpektuje rozhodnutia súdov vrátane stredajšieho rozhodnutia Ústavného súdu (ÚS) SR o paragrafe 363 Trestného poriadku. "Generálny prokurátor Slovenskej republiky - tak ako vždy - plne rešpektuje rozhodnutia súdov vrátane dnešného rozhodnutia Ústavného súdu Slovenskej republiky," uviedol Žilinka vo vyjadrení, ktoré TASR sprostredkovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR Zuzana Drobová.

Súd rozhodol! Paragraf 363
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Rozhodnutie ÚS potvrdilo, že paragraf 363 má svoje opodstatnenie, tvrdí Hlas-SD

Rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR potvrdilo, že paragraf 363 má svoje opodstatnenie v slovenskom ústavnom poriadku. Skonštatovala to mimoparlamentná strana Hlas-SD v reakcii na stredajšie vyjadrenie súdu. Stanovisko poskytla hovorkyňa Hlasu-SD Patrícia Medveď Macíková.

"Generálny prokurátor musí mať možnosť napraviť možné chyby polície a prokuratúry v rámci vyšetrovania, aby mal každý slovenský občan garanciu, že voči nemu nebude zneužitá štátna moc," uviedla strana. Rozhodnutie ÚS zároveň podľa nej potvrdilo, že boj proti paragrafu sa stal "prázdnou mantrou vládnych strán", ktoré sľubovali pred voľbami spravodlivosť a boj proti korupcii. "Namiesto toho priniesli zneužívanie orgánov činných v trestnom konaní na politický boj a korupčné kauzy, pre ktoré vo finále padla Hegerova vláda," dodala strana.

Viac o téme: RozhodnutieÚstavný súdParagraf 363
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu