Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Stavrovská upozorňuje na možnú protiústavnosť zákona o pacientskom ombudsmanovi: Plánuje sa obrátiť na prezidentku

Komisárka pre zdravotne postihnuté osoby Zuzana Stavrovská
Komisárka pre zdravotne postihnuté osoby Zuzana Stavrovská (Zdroj: TASR/Dano Veselský)

BRATISLAVA - Komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím Zuzana Stavrovská kritizuje návrh zákona k zriadeniu pacientskeho ombudsmana. Upozorňuje na to, že jeho schválením môže dôjsť k porušeniu ústavy. Podala preto podnet parlamentnému ústavnoprávnemu výboru, list napísala rezortu zdravotníctva a plánuje sa obrátiť aj na kanceláriu prezidentky SR. Myšlienku pacientskeho ombudsmana však podporuje. TASR o tom informovala hovorkyňa Úradu komisára pre osoby so zdravotným postihnutím Elena Koritšánska.

"Aj keď plne podporujeme myšlienku zriadenia nezávislého inštitútu takzvaného pacientskeho ombudsmana, ktorý by chránil a obhajoval práva pacientov v SR, zákon v predloženej podobe túto víziu rozhodne nenapĺňa," skonštatovala Stavrovská. Poukázala na to, že v návrhu chýba spôsob kreovania funkcie pacientskeho ombudsmana, zakotvenie predpokladov na výkon funkcie či dĺžka mandátu. V návrhu podľa jej slov absentuje aj výkon právomocí, akými sú spôsob kreovania jeho úradu a jeho financovanie takým spôsobom, aby bola zabezpečená nezávislosť tohto úradu v systéme nezávislých strážcov ochrany ľudských práv.

Kontrola financovania a záruky nezávislosti

Úlohu inštitútu pacientskeho ombudsmana nemôže podľa Stavrovskej zastávať Asociácia na ochranu práv pacientov (AOPP). Odôvodňuje to tým, že AOPP nedisponuje všetkými zárukami nezávislosti a kontroly financovania. "Nemá definovaný rozsah právomocí, pretože nie je zrejmé, akej skupiny ľudí sa pojem pacient týka, nemá zákonom zverené žiadne právomoci a nie je v zákone zakotvená ani povinnosť verejných orgánov poskytovať súčinnosť," podotkla.

Komisárka tiež upozornila, že schválením návrhu dôjde k porušeniu princípu rovnakého zaobchádzania, ktoré je zakotvené v Ústave SR a Dohovore o ochrane základných ľudských práv a slobôd, "Problematickou je podľa môjho názoru skutočnosť, že zákon v predloženej podobe si vybral iba jednu konkrétnu organizáciu, konkrétne AOPP, ktorej zabezpečil každoročné financovanie z rozpočtu Ministerstva zdravotníctva SR," dodala.

Kritika vychádza v mylných predpokladov

Zástupcovia asociácie reagovali, že kritika Stavrovskej vychádza z mylných predpokladov. Odmietli, že by AOPP mala byť predmetným zákonom zriadená ako štátny orgán či inštitúcia. "Po prijatí zákona nebude mať AOPP postavenie štátneho orgánu," skonštatovali.   Asociácia si podľa nich aj po prijatí zákona zachová svoju nezávislosť. "Cieľom zákona totiž nie je ju zoštátniť, ale zúročiť viac ako 20 rokov inštitucionálnych skúseností, odbornosť jej členov a spoločný potenciál na plnenie verejného záujmu," ozrejmili. Veria, že poslanci tieto skutočnosti zohľadnia a interpretácia komisárky, ktorá je podľa nich nesprávna, bude vysvetlená.

Poslanci Národnej rady SR minulý týždeň posunuli do druhého čítania návrhu zákona o postavení, pôsobnosti a financovaní AOPP. Ten by mal okrem iného zriadiť inštitút pacientskeho ombudsmana, ako aj neinvestičný fond na podporu pacientskych organizácií.

Viac o téme: ProtiústavnosťZuzana ČaputováZuzana Stavrovská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu