Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Krok, na ktorý sme dlho čakali: Čaputová konečne prelomila ticho! Prehovorila o svojej kandidatúre

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky/Maarty, Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Bude alebo nebude znova kandidovať? Čas úradovania prezidentky Zuzany Čaputovej sa pomaly, ale isto kráti. V júni "oslávila" štyri roky vo funkcii a keďže ide o jej prvé funkčné obdobie, už niekoľko mesiacov je na stole otázka, či sa o palác pokúsi zabojovať znova. Čaputová si však s odpoveďou dávala načas a verejnosť, ako aj politikov nechávala v neistote. S tým je však, zdá sa, koniec.

Prezidentský palác dnes informoval, že prezidentka Zuzana Čaputová oznámi rozhodnutie v súvislosti so svojou kandidatúrou začiatkom budúceho týždňa.

Archívne video: Inaugurácia prezidentky Zuzany Čaputovej

Inaugurácia prezidentky Zuzany Čaputovej

Čaputová chcela pôvodne oznámiť svoje rozhodnutie skôr, ako jej predchodca Andrej Kiska, ktorý tak urobil 10 mesiacov pred voľbami. Tento termín však prešvihla a odpoveď na otázku, či o Prezidentský palác ešte raz zabojuje, bola v nedohľadne. "Ešte mám nejaký čas rozhodnúť sa. Chcem vyslať signál, že to rozhodovanie a zvažovanie je maximálne zodpovedné," hovorila ešte v polovici marca. 

Pôvodný plán mal byť, že svoje rozhodnutie oznámi na jar. V tom čase však krajina zažívala turbulentné obdobie neustálych vládnych kríz. Po páde vlády Eduarda Hegera bolo potrebné vyriešiť nestabilnú situáciu, na stole bola aj pálčivá otázka termínu predčasných volieb a oznámenie kandidatúry tak išlo zjavne bokom.

V čase, kedy sme si pripomínali štvrté výročie jej inaugurácie zasa musela riešiť koniec poverenej vlády Eduarda Hegera a menovanie novej, úradníckej vlády, ktorej zloženie v rukách mala ona. Tá nezískala však vo štvrtok dôveru parlamentu a tak ju Čaputová ešte v ten deň poverila vykonávaním jej pôsobnosti až do zostavenia novej vlády, ktorá vzíde z predčasných parlamentných volieb v septembri.

Krok, na ktorý sme
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Posledný rok označila za najťažší v úrade. "Vojna na Ukrajine, energetická kríza, rekordná inflácia, to všetko boli situácie, ktoré sa dotkli všetkých našich občanov a vyžadovali si vážne rozhodnutia a reakcie. Navyše počas týchto kríz kontinuálne prebiehala politická kríza, ktorá vyústila do rozpadu vládnej koalície a k dohode na predčasných voľbách," komentovala pre TASR uplynulé obdobie. 

Čaputová bola inaugurovaná 15. júna 2019. Prezidentské voľby by sa mali konať na jar 2024, presný termín zatiaľ známy nie je. 

Podľa informácií Denníka N sa Zuzana Čaputová vážne zaoberá myšlienkov, že opätovne už kandidovať nebude. O takejto možnosti sa mala vyjadriť pred viacerými blízkymi ľuďmi a spolupracovníkmi. 

Viac o téme: Prezidentské voľbyPrezidentkaKandidatúraZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu