Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Východnú časť Slovenska zasiahli masívne búrky: V týchto okresoch hrozia povodne, už zaplavuje cesty

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/ Polícia SR - Trnavský kraj)

ROŽŇAVA - V okresoch Rožňava a Revúca platí druhý stupeň výstrah pred búrkami. Platí tam tiež druhostupňová hydrologická výstraha pred povodňami. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe.

Silné búrky v Rožňave a Revúcej môže sprevádzať prudký lejak s intenzitou 30 až 50 milimetrov za 30 minút, nárazový vietor s rýchlosťou 70 až 110 kilometrov za hodinu i krúpy. "Predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity," upozornil SHMÚ.

Arívne video: Stále platí tretí stupeň povodňovej aktivity, situácia je už pokojná, tvrdí primátor Banskej Bystrice Ján Nosko

Stále platí tretí stupeň povodňovej aktivity, situácia je už pokojná, tvrdí primátor Banskej Bystrice Ján Nosko (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Meteorológovia tiež vydali až do večera prvostupňovú výstrahu pred búrkami vo viacerých okresoch stredného a východného Slovenska. Až do 20.00 h platí v celom Košickom a Prešovskom kraji, tiež v niektorých okresoch Banskobystrického kraja a v Liptovskom Mikuláši.

Blýska sa už od poludnia

Prvé prehánky a búrky sa začali tvoriť okolo poludnia, hlavne na severnom a východom Slovensku. Odvtedy silnejú. Najintenzívnejšie sú na Gemeri. Ako informuje portál imeteo.sk, búrky sužujú hlavne okresy Revúca a Rožňava. Obcou Rejdová v okrese Rožňava sa prehnalo aj silné krupobitie, ktoré za sebou zanechalo vrstvu krúp. Aj vo Vyšnej Slanej sa chvíľu cítili ako v zime, keď bola zem po krupobití pokrytá bielou vrstvou.

Vo viacerých obciach zaplavilo cesty, napríklad v Lubeníku v revúckom okrese či vo Vajkovciach pri Košiciach. 

V podvečer sa najsilnejšie búrky presunuli nad Východoslovenskú nížinu. Záhradkári sú v pozore, vznikajú škody na úrode.

Napriek tomu, že búrky sa očakávali skôr na východe, objavili sa podvečer aj na severozápade. 

Meteorológovia varujú na povodne aj na juhovýchode

Na juhovýchode Slovenska hrozia povodne z prívalových zrážok. Výstrahu vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), pričom v okrese Trebišov platí do 19.00 h zvýšená výstraha druhého stupňa. Prvostupňovú výstrahu vydal SHMÚ pre okresy Košice a Košice-okolie, Vranov nad Topľou, Michalovce, ale aj okres Stará Ľubovňa na severnom Spiši. "Intenzívny dážď môže vyvolať prechodný výrazný vzostup vodných hladín a rozvodnenie najmä malých tokov," upozorňuje SHMÚ. Až do nedeľného večera platí pre celé východné Slovensko, juh stredného Slovenska, oblasť Tatier i Horehronia výstraha pred búrkami, sprevádzanými prudkým lejakom i nárazmi vetra.

Viac o téme: PovodneBúrkyRevúcaRožňava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu