Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Slovensko, Česko a aj Rakúsko podporia spaľovňu zdravotníckeho odpadu v Libanone

Miroslav Wlachovský
Miroslav Wlachovský (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

BEJRÚT - Krajiny Slavkovského formátu – Slovensko, Česko a Rakúsko – spoločne podporia výstavbu spaľovne nebezpečného zdravotníckeho odpadu v Libanone sumou 450.000 eur. Oficiálny začiatok výstavby oznámil minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Wlachovský v stredu počas pracovnej návštevy tohto blízkovýchodného štátu. Informoval o tom komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR.

V krajine, ktorá čelí vážnej kríze, neexistuje systematický prístup k likvidácii toxického odpadu z nemocníc, čo podľa slovenského ministerstva negatívne ovplyvňuje životné prostredie aj zdravie ľudí. Spoločný projekt troch krajín prispeje k efektívnemu a udržateľnému riešeniu tohto problému.

"Význam spolupráce krajín Slavkovského formátu, a to aj ďaleko za hranicami strednej Európy, potvrdzuje náš spoločný projekt v krízami zmietanom Libanone," povedal Wlachovský. Dodal, že Libanon patrí medzi partnerské krajiny humanitárneho a rozvojového pôsobenia Slovenska.

Partneri vyzdvihli Slovensko

V Bejrúte šéf slovenskej diplomacie rokoval aj s predsedom vlády Nadžíbom Míkátím, pričom partneri vyzdvihli pomoc a podporu Slovenska pri prekonávaní vážnych kríz, ktorým Libanon čelí. "Diskutovali sme o zložitej politickej a ekonomickej situácii v krajine, vnútornej bezpečnosti, migrácii či ďalších výzvach vrátane prelomenia patovej politickej situácie a naštartovania potrebných reforiem," priblížil Wlachovský.

V rozhovore s najvyšším predstaviteľom jednej z najväčších misií Organizácie Spojených národov (OSN) na udržanie mieru vo svete, veliteľom Dočasných jednotiek OSN v Libanone (UNIFIL) generálom Aroldom Lázarom Sáenzom, minister Wlachovský ocenil činnosť medzinárodných jednotiek, ktoré sú garantom zachovania prímeria medzi Libanonom a Izraelom a súčasne poskytujú pomoc a podporu miestnym komunitám.
 

Viac o téme: SpalovňaLibanonZdravotnícky odpadMiroslav Wlachovský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu