Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Podľa Igora Gallu je na škodu, že sa systémové financovanie RTVS rieši v takomto chaose

Budova RTVS
Budova RTVS (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

BRATISLAVA - Systémové financovanie RTVS sa nemalo riešiť v súčasnom chaose, ale v konštruktívnej odbornej diskusii. V súvislosti s témou novely zákona o RTVS a zmeny financovania telerozhlasu to zdôraznil predseda Rady RTVS Igor Gallo. Pripomenul, že práve orgán dohľadu verejnoprávneho média dlhodobo na takúto diskusiu, bez pozitívnej odozvy u politických garnitúr, vyzýval.

"Samozrejme, želám si, aby poslanci schválili novelu zákona v podobe, ktorá verejnoprávnemu vysielateľovi zabezpečí dostatok financií," uviedol predseda Rady RTVS. Upozornil, že telerozhlas potrebuje viac peňazí nielen na samotnú tvorbu a znižovanie investičného dlhu, ale aj plnenie nových povinností, vyplývajúcich zo zákona o mediálnych službách, ktorý bol prijatý bez mechanizmu kompenzácie nárastu nákladov pre RTVS.

Súhlasí preto s názorom, že najprv bolo potrebné posúdiť rozsah zákonných povinností, ktoré pre RTVS vyplývajú z aktuálnej legislatívy a až následne riešiť výšku štátneho príspevku.

Archívne video: VLÁDA: RTVS bude financovaná vo výške 0,15% HDP

VLÁDA: RTVS bude financovaná vo výške 0,15% HDP (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)


Výbor Národnej rady SR pre kultúru a médiá v utorok navrhol zvýšiť pre RTVS štátny príspevok z vládou deklarovaného 0,15 percenta hrubého domáceho produktu (HDP) na 0,17-percentný podiel. O novele zákona o RTVS majú poslanci parlamentu rozhodnúť na aktuálnej júnovej schôdzi. Legislatíva má vyriešiť systémové financovanie po zrušení tzv. koncesionárskych poplatkov. RTVS má po novom dostávať nárokovateľný príspevok zo štátneho rozpočtu.

Viac o téme: FinancovanieRTVSIgor Gallo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu