Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

VEĽKÉ PROBLÉMY len za pár drobných: Nečakaný nedoplatok vám môže prevetrať peňaženky! TAKTO sa mu môžete hravo vyhnúť

Koniec koncesionárskych poplatkov: Richard Sulík k pokynom RTVS. Zobraziť galériu (3)
Koniec koncesionárskych poplatkov: Richard Sulík k pokynom RTVS. (Zdroj: TASR/Michal Svítok, Topky/Ján Zemiar, Archív Topky, Getty Images)

BRATISLAVA – Od prvého júla prichádzajú na Slovensko mnohé zmeny. Či už v dôsledku legislatívnej smršte, ktorej svedkami sme boli v posledných mesiacoch, alebo prijatia zákonov bývalej vlády sa veľa vecí postupne mení. Novinky neobišli ani praktiky, na ktoré sme boli zvyknutí už dlhé roky. Jednou zo zmien, ktorých sa už o pár dní dočkáme, bude aj mnohokrát medializované zrušenie koncesionárskych poplatkov štátnej televízii. O tom, čo robiť v prípade, ak ste zaplatili viac, ako ste mali alebo v prípade, že ste sa ocitli na zozname neplatičov, sa dočítate v nasledujúcich riadkoch.

archívne video

Konferencia strany SaS : Odpolitizovaná a stabilná RTVS (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Koniec koncesionárskych poplatkov pre fungovanie RTVS je už za dverami. So zmenou, ktorá k nám dorazí už v sobotu 1. júla, sa spájajú aj povinnosti, na ktoré si musíte dať pozor. Jednou z nich je zastavenie platieb. Pokiaľ ste poplatok uhrádzali prostredníctvom služby SIPO, žiadne kroky robiť nemusíte. Všetky platby sa s prechodom na nový systém zastavia samé. V prípade, že ste na úhradu koncesií využívali štandardný trvalý príkaz vo vašej banke, by ste mali tento pravidelný poplatok zrušiť čo najskôr.

Pokiaľ ste poplatok uhradili v plnej výške alebo ste RTVS zaplatili viac než ste mali, budú vám prebytočné financie automaticky vrátené v druhej polovici roka 2023.

VEĽKÉ PROBLÉMY len za
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Nečakaný nedoplatok vás môže dostihnúť...

V prípade, ak ste koncesionárske poplatky nebrali až tak vážne by ste si mali dať pozor. RTVS bude mať neplatičov pod lupou aj potom, ako budú koncesie zrušené. Pokiaľ si svojou platbou nie ste istý, stav svojej úhrady si môžete overiť len v zopár klikoch cez kontaktný formulár RTVS.

Kontaktný formulár RTVS.
Zobraziť galériu (3)
Kontaktný formulár RTVS.  (Zdroj: RTVS)

„V prípade, že u platiteľa úhrady je evidovaný nedoplatok, RTVS má zákonnú povinnosť zaslať platiteľovi výzvu na úhradu nedoplatku. RTVS je povinná vymáhať nedoplatok bez ohľadu na obdobie, v ktorom nedoplatok vznikol. Výzvy na úhradu nedoplatkov budú doručované aj po 30. júni 2023, pretože kontroly nedoplatkov prebiehajú kontinuálne a budú prebiehať spätne aj po zrušení úhrad koncesionárskych poplatkov," ozrejmila RTVS.

Viac o téme: RTVSKoncesionárske poplatkyNedoplatkyKoncesiePreplatky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu