Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Eduard Heger aj Richard Sulík vítajú zmenu financovania RTVS: Spokojný je aj generálny riaditeľ

Eduard Heger Zobraziť galériu (2)
Eduard Heger (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Zmenu financovania RTVS víta expremiér a líder mimoparlamentnej strany Demokrati Eduard Heger, ako aj šéf SaS Richard Sulík. Nový model financovania súvisí so zrušením koncesionárskych poplatkov, ktoré sa rušia od júla. Doteraz boli hlavným zdrojom príjmu RTVS.

Heger sa poďakoval poslancom, že odhlasovali zákon, ktorý pripravila ešte jeho vláda. "Zabezpečili sme stabilné financovanie pre RTVS," povedal na tlačovej konferencii s tým, že financovanie bude nezávislé od vplyvu politikov.

Archívne video: Konferencia strany SaS : Odpolitizovaná a stabilná RTVS

Konferencia strany SaS : Odpolitizovaná a stabilná RTVS (Zdroj: Topky/Ramon Leško)


"Od 1. júla ľudia konečne nebudú platiť koncesionárske poplatky, ktoré boli totálne neudržateľným spôsobom financovania RTVS. O toto sme sa postarali my v SaS. Príspevok vo výške 0,17 percenta HDP tak predstavuje adekvátnu náhradu koncesií. Nový model financovania priamym transferom podielu HDP zaručuje väčšiu nezávislosť ako doterajšie financovanie," uviedol v stanovisku Sulík. Jeho strana verí, že sa zmena odrazí aj na kvalite vysielania, podpore umenia, vedy a verejnoprospešných aktivít a najmä na posilňovaní hrádze proti dezinformáciám. RTVS bude dostávať štátny príspevok vo výške 0,17 percenta z hrubého domáceho produktu (HDP). Vyplýva to z novely zákona o RTVS, ktorú v utorok schválili poslanci Národnej rady SR.

Schválený návrh považuje Machaj za dobré riešenie problému financovania RTVS

Generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj víta zmenu zákona o RTVS, ktorá prináša nový spôsob financovania verejnoprávneho rozhlasu a televízie z verejných zdrojov. Schválený návrh považuje Machaj za dobré riešenie problému financovania RTVS.

Novým generálnym riaditeľom RTVS bude Ľuboš Machaj
Zobraziť galériu (2)
Novým generálnym riaditeľom RTVS bude Ľuboš Machaj  (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

 "Umožní pokračovanie v nastúpenom trende a zabezpečí napĺňanie strategických cieľov z hľadiska rozvoja vlastnej tvorby, doriešenia technologického dlhu, podpory filmovej a televíznej produkcie a rozvoja kultúrneho a kreatívneho priemyslu," uviedol generálny riaditeľ RTVS. Zároveň ho mrzí, že sa nepodarilo schváliť zmenu, ktorá by nový model financovania RTVS zakotvila v ústave. "Vyhli by sme sa akémukoľvek spochybňovaniu v budúcnosti," dodal Machaj.

Viac o téme: FinancovanieRichard SulíkRTVSEduard Heger
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu