Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Lídri B9 a NATO budú v Bratislave rokovať o otázkach bezpečnosti, hovorí prezidentka

Zuzana Čaputová
Zuzana Čaputová (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Prezidenti Bukureštskej deviatky (B9) budú v utorok na samite v Bratislave rokovať o viacerých otázkach spojených s bezpečnosťou regiónu a o dosahoch pokračujúcej ruskej vojenskej agresie na Ukrajine na región strednej Európy. Prezidentka SR Zuzana Čaputová to avizovala na sociálnej sieti. Na stretnutí sa zúčastní aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

"Lídri Bukureštskej deviatky sa pravidelne stretávajú od roku 2015, aby zladili svoje pozície pred riadnym samitom NATO. Na moje pozvanie pricestujú do Bratislavy prezidenti Bulharska, Česka, Estónska, Litvy, Lotyšska, Maďarska, Poľska a Rumunska," priblížila prezidentka. Rokovanie sa uskutoční na Bratislavskom hrade. 

Archívne video: Smer odmieta, aby na Slovensku prebiehala údajná kampaň na pomoc propagácie NATO pred voľbami

Smer odmieta, aby na Slovensku prebiehala údajná kampaň na pomoc propagácie NATO pred voľbami (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie Jensa Stoltenberga prijme Čaputová ešte pred začiatkom samitu aj v Prezidentskom paláci. Popoludní sa stretne so Stoltenbergom aj premiér Ľudovít Ódor.

 

Zajtra sa v Bratislave uskutoční v poradí ôsmy samit prezidentov krajín B9. Lídri Bukureštskej deviatky sa pravidelne...

Posted by Zuzana Čaputová on Monday, June 5, 2023

Skupina B9, ktorá spája krajiny východného krídla Aliancie, vznikla z iniciatívy prezidentov Poľska a Rumunska a prvé stretnutie lídrov sa uskutočnilo v Bukurešti. V Bratislave pôjde o ôsme stretnutie jej lídrov.

Viac o téme: StretnutiePrezidentkaRokovanie BratislavaNATOZuzana ČaputováB9Vojna na UkrajineBezpečnosť regiónu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu