Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Sulík a Fico pred kamerami opäť perlili: Čo ste tu, do prčíc, tie tri roky robili? Hlas zvyšoval aj šéf SASKY

Sulík a Fico sa objavili v dueli. Zobraziť galériu (7)
Sulík a Fico sa objavili v dueli. (Zdroj: reprofoto TA3)

BRATISLAVA - Nedostavané nemocnice, konšpirácie, ktorým naša krajina podlieha viac a viac, a tiež konflikt na Ukrajine. To všetko boli mimoriadne búrlivé témy nedeľnej televíznej diskusie dvoch politických súperov. Richard Sulík (SASKA) a Robert Fico (Smer-SSD) sa stretli pred kamerami a viaceré nesúhlasné a konfrontačné stanoviská si vyjasňovali takpovediac hlava nehlava. Došlo aj na expresívnejšie výrazy či zvýšený hlas.

archívne video

Smer odmieta, aby na Slovensku prebiehala údajná kampaň na pomoc propagácie NATO pred voľbami (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Strana Smer-SD nebude vo vláde, ktorej program by obsahoval vystúpenie Slovenska z Európskej únie (EÚ) a NATO. Predseda Smeru-SD Robert Fico to uviedol v nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike.

"Ak by nám do programového vyhlásenia vlády (PVV) niekto chcel napísať, že poďme vystúpiť z EÚ, tak to dovidenia, to nebude fungovať. Ja dnes nebudem nikoho vylučovať zo spolupráce, ale máme jasnú zahraničnopolitickú orientáciu a jasné piliere, na ktorých staviame našu politiku," povedal Fico. Líder SaS Richard Sulík súhlasí s tým, že spolupráca po parlamentných voľbách bude závisieť aj od vládneho programu a výsledku volieb. "Strany majú popísane kadečo," skonštatoval. Povolebnú spoluprácu so Smerom však vylúčil.

Sulík a Fico pred
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: reprofoto TA3)

Do volieb sa treba podľa Sulíka riadne pripraviť. Chce sa zamerať najmä na zdravotníctvo, školstvo a energetiku. Avizoval, že od utorka začnú predstavovať program. Smer-SD sa chce v predvolebnej kampani sústrediť okrem iného na témy zdražovania a udržania životnej úrovne. "Chceme predovšetkým upokojiť spoločnosť," doplnil Fico. Kandidátnu listinu plánuje predstaviť asi 20. júna.

Čo ste tu tri roky robili? Spýtal sa nahlas Fico

Expremiér zároveň skritizoval mediálnu kampaň, ktorú má podľa jeho slov na Slovensku organizovať NATO. Tvrdí, že cieľom kampane je zvýšiť počet Slovákov, ktorí podporujú vojenskú pomoc Ukrajine. "Ostro protestujem, aby NATO vstupovalo do predvolebnej kampane, že chce za na peniaze NATO ovplyvňovať voličov, ktorí sú najmä voličmi opozície," vyhlásil. Smer je podľa neho proti dodávaniu akýchkoľvek zbraní. V istej chvíli už však šéf Smeru neudržal emócie.

"Vy o sebe tvrdíte, že ste najmúdrejší a všetko viete. Tak prečo ste potom dostali krajinu do tohto stavu?" otvoril tému zdražovania šéf Smeru. "Táto krajina má rozbité verejné financie, najväčšie zdražovanie v celej EÚ, tak do prčíc, tak čo ste tam potom tie tri roky robili?" spýtal sa Fico v štúdiu. "Neviete to robiť. Ste amatéri," zopakoval Fico. "Ironizujete a paušalizujete," reagoval Sulík na tieto slová, hoci Ficovi dal v niektorých slovách zapravdu, napríklad v tom, že trh čiastočne zlyhal.

Sulík a Fico pred
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: reprofoto TA3)

Sulík nechce zastavenie dodávok zbraní na Ukrajinu

Šéf SaS potom v rámci témy NATO reagoval, že kampaň sa nepáči ani jemu. Zároveň zdôraznil, že nesúhlasí so zastavením dodávok zbraní na Ukrajinu. "Som za mier, za ukončenie vojny, ja som tiež za to, aby to bolo čím skôr, ale vidím nad horizont toaletnej misy, že keď len tak zastavíte dodávky zbraní, tak to neskončí mierom," doplnil.

Sulík a Fico pred
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: reprofoto TA3)

Ódor by mal prísť a riešiť zdražovanie, načo je takáto vláda? Reaguje Fico

Poslanci sa rozprávali aj o možnej podpore PVV odborníkov Fico zopakoval, že Smer-SD ho nepodporí. Označil ho za nič nehovoriaci dokument. "Ak by prišiel Ódor a povedal, že chcú rokovať o zdražovaní, o stave v zdravotníctve, o tom, ako majú vyzerať verejné financie, o hypotekárnych úveroch, a dajú tieto návrhy, tak podporíme," skonštatoval. Kabinet Ľudovíta Ódora skritizoval za nečinnosť.

Sulík a Fico pred
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: reprofoto TA3)

SaS podľa jej predsedu vyslovenie dôvery vláde podporí. "Hlavným dôvodom je, že len čo vláda dostane od parlamentu dôveru, má parlament na tú vládu aj dosah, napríklad vie odvolať ministra, keď pochybí," doplnil. Sulík nesúhlasí s tým, že by súčasný kabinet nič nerobil. "Sú tam tri dni aj s cestou," uviedol.

Nemocnica je Hegerovo fiasko

Diskutujúci načrtli aj tému rozhodnutia vlády nestavať nemocnicu na bratislavských Rázsochách z prostriedkov plánu obnovy. Sulík v tejto veci povedal, že opakovane upozorňoval, že sa to do stanoveného termínu nestihne. "Je to veľké fiasko Eduarda Hegera," podotkol. Fico reagoval, že zodpovednosť nesú aj ostatní členovia bývalej vládnej koalície. Nový kabinet by mal podľa jeho slov v tejto veci začať rokovanie so zástupcami Európskej komisie.

Sulík a Fico pred
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: reprofoto TA3)

Kovanému komunistovi to je jedno, mne to jedno nie je, reagoval Sulík po relácii

Napäté ovzdušie bolo aj po relácii, na konci ktorej si dokonca obaja aktéri podali ruky. Sulík zverejnil status, v ktorom hovorí, že sa vraj presvedčil, že civilizačnou hrozbou pre Slovensko je Fico. Uviedol na to trojaké dôvody, no vrátil sa aj k téme Ukrajina. "A preto ešte viac ako skorší mier chcem toho víťaza vojny, ktorý nebude civilizačným ohrozením Slovenska. Kovanému komunistovi je jedno, či je susednou krajinou Rusko alebo Ukrajina. Mne nie! Nechcem mať za priameho suseda agresívnu krajinu," odkázal Sulík na diaľku Ficovi.

Sulík a Fico pred
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook/Richard Sulík)

Viac o téme: DiskusiaDuelRobert FicoRichard Sulík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu