Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Za Matoviča a Hegera sa zrealizovali projekty len za 4 percentá eurofondov, tvrdí poslanec Raši

(Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Počas vlád Igora Matoviča a Eduarda Hegera sa za viac ako tri roky kompletne zrealizovalo len 154 eurofondových projektov, pri ktorých sa z eurofondov vyčerpalo len 650,5 milióna eur. Vyhlásil to vo štvrtok na tlačovej besede podpredseda mimoparlamentnej strany Hlas-SD a poslanec Národnej rady SR Richard Raši.

Raši uviedol, že ide o projekty, na ktoré vlády Matoviča a Hegera vyhlásili výzvu a boli ukončené do 15. mája tohto roka. "Tieto dve vlády dokázali kompletne zrealizovať za tri roky iba 3,9 % všetkých eurofondov z končiaceho programového obdobia," uviedol. Dodal, že väčšina týchto projektov bola zameraná na refundácie miezd cez pandémiu z operačných programov Ľudské zdroje a Efektívna verejná správa. "Na kompletne zrealizované projekty, ktoré zostanú ľuďom, ktoré dlhodobo zlepšia život v regiónoch, minuli vlády OĽANO len 43,6 milióna eur," dodal.

archívne video 

Podľa Hegera sú eurofondy sú výzva, s ktorou sa treba popasovať (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Remišová vraj nespravila ani jeden projekt 

Raši spresnil, že vychádza z informácií, ktoré mu poskytlo priamo ministerstvo investícií v rámci infozákona. Uviedol, že podľa nich bývalá ministerka Veronika Remišová kompletne nespravila ani jeden projekt informatizácie verejnej správy. Dodal, že z Integrovaného regionálneho operačného programu, v ktorom je 1,9 miliardy eur, sa jej za viac ako tri roky podarilo kompletne zrealizovať len 45 projektov v celkovej hodnote 18,6 milióna eur, čo je menej ako jedno percento alokácie. "Remišová sa chváli, že z eurofondov spravila 3000 kilometrov cyklochodníkov. Realita je však presne 2358 metrov v piatich projektoch," uzavrel Raši.

Viac o téme: EurofondyIgor MatovičRichard RašiEduard Heger
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu