Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

V prípade nárokov vyplývajúcich z činnosti bývalej ŠtB je zodpovedné Ministerstvo vnútra SR, rozhodol Najvyšší súd

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Najvyšší súd (NS) SR minulý týždeň rozhodol, že pasívne vecne legitimovaným subjektom v prípade nárokov vyplývajúcich z činnosti bývalej Štátnej bezpečnosti (ŠtB) je Slovenská republika, v mene ktorej koná Ministerstvo vnútra (MV) SR. Rozhodnutie sa tiež týka nárokov vyplývajúcich z prípadnej neoprávnenej evidencie osoby v registračných protokoloch a agentúrnych zväzkoch ŠtB, ako aj zverejnenia tejto evidencie. TASR o tom informovala hovorkyňa súdu Alexandra Važanová.

"Súdy nižších inštancií rozhodovali o žalobe o ochrane osobnosti podanej proti Ústavu pamäti národa a dospeli k záveru, že žalobu je potrebné zamietnuť z dôvodu nedostatku pasívnej vecnej legitimácie takto označeného subjektu," priblížila Važanová.

Veľký senát občianskoprávneho kolégia NS napokon svojím rozsudkom zamietol dovolanie podané žalobcom, keď dospel k záveru, že súdy nižších inštancií posúdili správne nedostatok pasívnej vecnej legitimácie Ústavu pamäti národa. "A rovnako správne skonštatovali, že pasívne vecne legitimovaným subjektom je Slovenská republika, v mene ktorej koná MV SR," doplnila hovorkyňa.

Viac o téme: NárokyŠtátna bezpečnosťMinisterstvo vnútra SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu