Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Obrovský smútok v Košiciach: Zomrel emeritný arcibiskup! Diecéza zverejnila dátum poslednej rozlúčky

Arcibiskup Košickej arcidiecézy Alojz Tkáč Zobraziť galériu (4)
Arcibiskup Košickej arcidiecézy Alojz Tkáč (Zdroj: Getty Images, TASR/Milan Kapusta)

KOŠICE - Svojich veriacich navždy opustil emeritný biskup Košickej arcidiecézy Alojz Tkáč. Ako arcibiskup ju spravoval od roku 1995, keď mu ju zveril pápež Ján Pavol II. Kňazom chcel byť už od detstva a touto cestou sa rozhodol vydať aj v dospelosti. Po štúdiu na Gymnáziu v Humennom pokračoval v Bratislave, kde vstúpil do kňazského seminára Rímskokatolíckej cyrilometodskej bohosloveckej fakulty Univerzity Komenského (UK).

archívne video: Košický arcibiskup Bernard Bober

Arcibiskup Bober: Každá tvár nech žiari radosťou (Zdroj: TASR/František Iván)

Aktualizované: Pohreb emeritného arcibiskupa sa uskutoční už budúci utorok (30. mája) o 10:30 v Košiciach. Alojz Tkáč by mal byť pochovaný pri už zosnulom kardinálovi Jozefovi Tomkovi v krypte Dómu sv. Alžbety pod oltárom. Podľa dekana farnosti svätej Alžbety v Košiciach Allana Tomáša by malo byť telo vystavené deň predtým, v pondelok (29. mája) od 10:00 do večerných hodín (20:00). Veriaci si tak v tomto čase budú môcť uctiť pamiatku významnej osobnosti katolíckej cirkvi na Slovensku.

Obrovský smútok v Košiciach:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/František Iván)


Vo veku 89 rokov zomrel emeritný košický arcibiskup Alojz Tkáč. Smutnú správu potvrdil hovorca Košickej arcidiecézy Jaroslav Fabian. Alojz Tkáč sa narodil v Ohradzanoch do rodiny miestneho starostu 2. marca 1934. Do kňazského seminára sa mu podarilo vstúpiť až na štvrtýkrát v roku 1956 a kňazskú vysviacku absolvoval už o päť krátkych rokov v roku 1961.

Obrovský smútok v Košiciach:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/František Iván)

Bývalému režimu sa nepáčil: Vypočúvaný bol dlhé hodiny...

Emeritný arcibiskup bol pred Nežnou revolúciou prenasledovaný bývalým režimom. Ešte v roku 1974 upozorňoval na nedostatky týkajúce sa cirkvi fungujúcej pod socialistickým režimom. Kritizoval napríklad fungovanie pri výučbe náboženstva alebo stavaní kostolov. Tkáč bol kvôli svojmu pôsobeniu na schôdzke „Pacem in terris“ štyrikrát vypočúvaný dlhé hodiny, to bolo sprevádzané rôznymi vyhrážkami. V dôsledku jeho konania mu napokon zakázali vykonávať pastoračnú činnosť až do novembra 1975.

 

🙏PASTIER DUŠÍ, ODPOČÍVAJ V POKOJI ✝️ Dnes v utorok 23.5.2023 nás v ranných hodinách opustil emeritný košický arcibiskup...

Posted by Košická arcidiecéza on Tuesday, May 23, 2023

Za košického biskupa bol menovaný krátko po revolúcii v roku 1990 pápežom Jánom Pavlom II. a biskupskú vysviacku prijal z rúk slovenského kardinála Jozefa Tomka 17. marca. Pápež Ján Pavol následne v roku 1995 počas návštevy Slovenska povýšil diecézu na arcibiskupstvo a na jej čelo postavil vtedajšieho diecézneho biskupa Alojza Tkáča. Arcidiecézu viedol až po prijatie jeho rezignácie, ktorú odovzdal vtedajšiemu pápežovi Benediktovi XVI..

Obrovský smútok v Košiciach:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/František Iván)

 

VEĽKÁ STRATA PRE KOŠICE: ZOMREL KOŠICKÝ EMERITNÝ ARCIBISKUP ALOJZ TKÁČ 🖤 Veriaci sa dnes zobudili do smutného rána, keď...

Posted by Košice - Mesto Košice on Tuesday, May 23, 2023

Správu budeme aktualizovať.

Viac o téme: ArcibiskupKošiceKošický arcibiskupAlojz TkáčKošická arcidiecéza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu