Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Na biskupa Tkáča si spomenul aj pápež František: Do Košíc odoslal pietny odkaz...

Pápež František posiela kondolencie do Košíc Zobraziť galériu (6)
Pápež František posiela kondolencie do Košíc (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Medichini, TASR/Milan Kapusta )

KOŠICE - V košickom Dóme sv. Alžbety sa v utorok koná pohreb emeritného arcibiskupa Alojza Tkáča. Po pohrebnej svätej omši ho pochovajú do centrálnej krypty katedrály vedľa vlani zosnulého kardinála Jozefa Tomka. Do Košíc zaslala kondolencie už aj hlava katolíckej cirkvi pápež František, vo svojom odkaze vyzdvihol prácu Alojza Tkáča počas potláčania náboženských slobôd za vlády bývalého režimu.

archívne video: Košický arcibiskup Bernard Bober

Arcibiskup Bober: Každá tvár nech žiari radosťou (Zdroj: TASR/František Iván)

Pápež František zaslal kondolenciu košickému arcibiskupovi Bernardovi Boberovi v súvislosti s úmrtím emeritného arcibiskupa Alojza Tkáča, informovala Tlačová kancelária (TK) Konferencie biskupov Slovenska (KBS). Úprimnú sústrasť vyjadril arcibiskupovi košickej arcidiecézy, príbuzným zosnulého arcibiskupa, kňazom aj všetkým veriacim miestnej komunity. 

„Svätý Otec vzdáva vďaky všemohúcemu Bohu za službu, ktorú zosnulý arcibiskup konal v Cirkvi a vyjadruje mimoriadne uznanie jeho vernosti a apoštolskej horlivosti v tajnej Cirkvi v časoch ateistického komunistického režimu. Jeho svätosť zveruje arcibiskupa Alojza milosrdenstvu nebeského Otca a s prosbou o ochranu Panny Márie udeľuje všetkým, ktorí sa zúčastnia na rozlúčke so zosnulým svoje apoštolské požehnanie,“ napísal štátny sekretár a kardinál Pietro Parolin v mene pápeža Františka

Pápež František
Zobraziť galériu (6)
Pápež František  (Zdroj: SITA (AP Photo/Alessandra Tarantino))

Posledná rozlúčka sa uskutočnila v utorok v Košiciach

Na obradoch sa zúčastňuje aj verejnosť, živý prenos je možné sledovať pred dómom cez veľkoplošnú obrazovku. Mesto oznámilo, že očakáva príchod tisícok ľudí z rôznych slovenských farností. Na autobusy poskytuje priestor na parkovisku pri Košickej futbalovej aréne.

Tí, ktorí prídu do Košíc individuálnou dopravou, majú medzi 8.00 a 14.00 h možnosť bezplatne nechať svoje auto v parkovacom dome pri Steel aréne. Príslušníci mestskej polície pomáhajú pri organizovaní dopravy a usmerňovaní veriacich.

Na biskupa Tkáča si
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FB / Košice - Mesto Košice)

Pohrebné obrady sa začínajú o 10.30 h, predsedá im košický arcibiskup metropolita a predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Bernard Bober. Okrem cirkevných predstaviteľov zo Slovenska a zahraničia sa očakáva účasť ďalších osobností spoločenského života.

Na biskupa Tkáča si
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/František Iván)

Emeritný košický arcibiskup Alojz Tkáč zomrel 23. mája vo veku 89 rokov. Biskupskú vysviacku mal v marci 1990 v Košiciach. Za košického arcibiskupa metropolitu bol vymenovaný o päť rokov neskôr a košickú arcidiecézu viedol do roku 2010.

Na biskupa Tkáča si
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/František Iván)

Viac o téme: PohrebPosledná rozlúčkaKošiceDóm sv. AlžbetyJozef TomkoAlojz Tkáč
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu