Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Dva nové vrtuľníky Black Hawk by mali pre Ozbrojené sily dodať v roku 2025

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Dušan Hein)

BRATISLAVA - Dva nové vrtuľníky Black Hawk pre Ozbrojené sily (OS) SR by mali dodať v druhom štvrťroku 2025. Ministerstvo obrany (MO) SR za techniku vrátane vybavenia zaplatí 61,4 milióna eur. Zvyšných 50 miliónov dolárov pokryje grant z fondu USA. Pre TASR to potvrdila Mária Precner z komunikačného odboru MO SR.

"Podľa harmonogramu Ministerstvo obrany SR uhrádza platby priebežne, a to v období od roku 2022 do 2028," doplnila Precner v stanovisku. Nákup dvoch vrtuľníkov UH-60 M Black Hawk s výbavou pre sily pre špeciálne operácie schválila vláda v roku 2021. Súčasťou kontraktu sú aj systémy a náhradné diely vhodné aj pre vrtuľníky, ktoré SR už vlastní. Celkové náklady by mali dosiahnuť 111,4 milióna. 

V Prešove majú postaviť hangár pre vrtuľníky Black Hawk za 4,9 mil. eur (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Vrtuľníky nakúpil rezort prostredníctvom amerického programu FMS (Foreign Military Sales), ktorý umožňuje obstarávať ostatným vládam bojové prostriedky vyrábané na území USA priamo od výrobcu, ale len zmluvným vzťahom s vládou USA. Nákup vojenskej techniky zaručuje partnerským a spojeneckým krajinám v obstarávacích cenách americkej armády bez sprostredkovateľov. Použitie prostriedkov je podmienené zosúladením modernizačných výdavkov MO SR na interoperabilitu podľa štandardov NATO a vyradením starej sovietskej výzbroje.

Viac o téme: Ministerstvo obranyBlack HawkOzbrojené sily
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu