Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Otepliť by sa malo koncom budúceho týždňa: Dovtedy náš čaká vlna zrážok

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Výraznejšie otepliť by sa malo v závere budúceho týždňa. Dovtedy však príde ešte minimálne jedna výrazná vlna zrážok, ak sa neráta dážď, ktorý sa rozšíri v nedeľu večer a v noci nad stredné a východné Slovensko. Zrážky sa očakávajú v utorok (16. 5.) popoludní, večer a v noci na stredu (17. 5.). Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti.

"Najviac napršať by malo v západnej polovici územia. Ešte aj vo štvrtok (18. 5.) bude chladno, ale v závere týždňa by sa už predsa len malo otepliť. Potvrdzuje to aj ansámblová predpoveď, pričom by malo byť aj menej oblačnosti a zrážok," uviedli meteorológovia. Pripustili však, že je to stále ešte pomerne ďaleko a je možné, že sa toto oteplenie trochu posunie na neskôr. "Je však zvýšená pravdepodobnosť, že budúci víkend bude v najteplejších lokalitách teplota vzduchu aj okolo 25 stupňov Celzia," skonštatovali.

 

Kedy sa výraznejšie oteplí? V nedeľu ovplyvňuje počasie na Slovensku frontálny systém spojený s tlakovou nížou, ktorej...

Posted by Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) on Sunday, May 14, 2023

V nedeľu ovplyvňuje počasie na Slovensku frontálny systém spojený s tlakovou nížou, ktorej stred sa presúva z Jadranu nad Maďarsko. "Nad naše územie prináša od juhu veľa oblačnosti a aj zrážky. Tie sa do týchto chvíľ vyskytli predovšetkým na západe územia, pričom ráno pršalo takmer výlučne len na juhozápade," uviedol SHMÚ. Na východe územia je ešte aj v nedeľu popoludní menej oblačnosti a žiadne zrážky. "Na krajnom juhovýchode je výrazne, aj o viac ako desať stupňov Celzia teplejšie ako na krajnom juhozápade územia," uzavreli zo SHMÚ.

Otepliť by sa malo
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: shmu.sk)

Výstrahy pred dažďom potrvajú do pondelkového poludnia 

Výstrahy prvého stupňa pred dažďom potrvajú v celom Banskobystrickom kraji, vo viacerých okresoch Košického kraja a v okrese Levice do pondelkového (15. 5.) poludnia. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na sociálnej sieti. 

Miestami meteorológovia očakávajú výskyt dažďa s úhrnom zrážok 35 až 50 milimetrov. "Časť zrážok môže byť spojená s búrkami," dodali. Daný úhrn zrážok zároveň podľa SHMÚ predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. "Predpokladaný úhrn a intenzita zrážok sú v danej ročnej dobe a oblasti bežné, ale môžu spôsobiť škody menšieho rozsahu," upozornili meteorológovia. 

Viac o téme: PočasieZrážkySHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu