Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Výstraha pred dažďom pretrváva: V okrese Gelnica hrozí povodeň

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA - Do pondelkového poludnia pretrváva v Banskobystrickom kraji a tiež časti Prešovského i Košického kraja výstraha pred dažďom. Pre okres Gelnica v Košickom kraji vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) aj výstrahu pred povodňou z trvalého dažďa.

Aktualizovaná výstraha platí od 7.45 h do utorka (16. 5.) 9.00 h. "Vzhľadom na pretrvávajúci a naďalej očakávaný dážď je predpoklad vzostupu vodných hladín na tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity," uvádza SHMÚ. Vývoj hydrologickej situácie bude priebežne aktualizovať.

Výstraha pred dažďom pretrváva:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: shmu.sk)

archívne video LEKÁROVCE: Rieka Uh je na 3. stupni povodňovej aktivity

LEKÁROVCE: Rieka Uh je na 3. stupni povodňovej aktivity (Zdroj: TASR/ Roman Hanc)

Apríl 2023 bol studený a priniesol dostatok zrážok

Apríl 2023 sa okrem prevahy chladného rázu počasia vyznačoval na väčšine územia Slovenska dostatkom atmosférických zrážok, čo je v kontraste v porovnaní so zrážkovo chudobnejšími aprílmi v predchádzajúcich rokoch. Uvádza to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe. 

"Menej zrážok oproti dlhodobému normálu spadlo len v povodiach prítokov horného Váhu a v povodí hornej Ondavy a Laborca. Dôležitý bol aj charakter zrážok, išlo prevažne o trvalejší, tzv. krajinský dážď, užitočný najmä na začiatku vegetačného obdobia," skonštatovali odborníci v zhodnotení hydrologickej situácie v tohtoročnom apríli. 

Krátkodobo bol dosiahnutý až tretí stupeň povodňovej aktivity

Pripomenuli, že chladnejší charakter počasia a dostatok atmosférických zrážok s prechodným výskytom snehových alebo zmiešaných zrážok aj v nižších polohách v podhorí mal za následok dosiahnutie stupňa povodňových aktivít vo viacerých sledovaných staniciach, najmä vo východoslovenskej nížine. "Krátkodobo bol dosiahnutý až tretí stupeň povodňovej aktivity v Michaľanoch na Roňave v druhej dekáde mesiaca," dodal SHMÚ.

Upozornil i na to, že hoci apríl ako druhý jarný mesiac patril v minulosti k hlavným zdrojom dopĺňania podzemnej vody,  v posledných rokoch dochádza k čiastočnému dopĺňaniu zásob už v marci, prípadne vo februári, vďaka teplým zimám, v ktorých dochádza k skoršiemu topeniu sa snehovej pokrývky.

"V prípade podzemnej vody bol apríl 2023 celkovo zaradený medzi priemerné až  mierne podpriemerné mesiace. Nadpriemerná a mierne nadpriemerná hladina a výdatnosť prameňov sa vyskytli na 36 percentách hodnotených objektoch, a to hlavne v povodí Moravy, Bodvy a Hornádu," spresnil SHMÚ.
 

Viac o téme: PovodeňDážďVýstrahaSHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu