Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

MIMORIADNE Vstup do úradníckej vlády okrem Ódora potvrdzujú aj ďalšie osobnosti: Prichádza Šimko a Sklenár

Ódor potvrdil, bude šéfovať vládnu Zobraziť galériu (10)
Ódor potvrdil, bude šéfovať vládnu (Zdroj: TASR - Martin Baumann, Pavel Neubauer)

BRATISLAVA - Po nekonečných dňoch neistoty a počas pádu vlády Eduarda Hegera je už definitívne, že novým premiérom bude jednoznačne ekonóm a viceguvernér NBS Ľudovít Ódor. Dá sa tak usúdiť už nielen zo stanoviska prezidentky Zuzany Čaputovej, ale už aj zo strany samotného Ódora, ktorý ponuku prijal a ide tak do veľmi neľahkej pozície.

VIDEO Čaputová potvrdila, že novým premiérom bude Ľudovít Ódor:

Čaputová definitívne potvrdila, že nastúpi vláda odborníkov, premiérom bude viceguvernér NBS Ľudovít Ódor (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizované 15:39

Podľa našich informácií by sa mal ministrom zahraničných vecí stať vedúci Oddelenia strategickej komunikácie toho istého rezortu Miroslav Wlachovský.

MIMORIADNE Vstup do úradníckej
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

Aktualizované 15:39

Podľa RTVS sa ministrom obrany má stať blizky človek Jaroslava Naďa Martin Sklenár

MIMORIADNE Vstup do úradníckej
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Facebook/Jaroslav Naď - minister obrany SR)

Ministrom pôdohospodárstva by mal byť Jozef Bíreš.

MIMORIADNE Vstup do úradníckej
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Ministrom kultúry má podľa verejnoprávneho médiá byť Július Bárczi.

MIMORIADNE Vstup do úradníckej
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR/František Iván)

Aktualizované 15:36 - ozývajú sa ďalší budúci členovia úradníckej vlády

Podľa najnovších informácií by mal funkciu ministra vnútra v Ódorovej vláde prebrať doterajší člen KDH Ivan Šimko.Ten z pochopiteľných príčin prerušil členstvo v tejto strane a potvrdil svoju budúcnosť v dočasnej vláde. Šimko o tom píše na sociálnej sieti. "Som pripravený prijať službu, ktorá vyžaduje nezávislosť a zmysel pre spravodlivosť voči všetkým," píše Šimko.

MIMORIADNE Vstup do úradníckej
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Facebook/Ivan Šimko)

Ivan Šimko
Zobraziť galériu (10)
Ivan Šimko  (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

O zvyšných menách bude Čaputová diskutovať najskôr s lídrami strán

"O menách budem najskôr informovať lídrov politických strán a následne budem informovať aj verejnosť, a to v najbližších dňoch. Môžem však už dnes potvrdiť, že predsedom vlády bude súčasný viceguvernér Národnej banky Slovenska Ľudovít Ódor," povedala v nedeľnom vyhlásení prezidentka, ktorá však nešpecifikovala zvyšné osadenstvo Ódorovho dočasného kabinetu.

Ódor potvrdil: Idem do toho!

Viceguvernér NBS Ľudovít Ódor akceptoval ponuku prezidentky. Potvrdilo to tlačové oddelenie Národnej banky Slovenska (NBS). "K 14. máju sa vzdáva svojej funkcie, aby prijal jej poverenie viesť vládu odborníkov. Členom bankovej rady a zamestnancom NBS poďakoval za doterajšiu spoluprácu a  pomoc pri budovaní modernejšej a medzinárodne uznávanej centrálnej banky," potvrdila NBS.

MIMORIADNE Vstup do úradníckej
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

"Rozhodnutie pani prezidentky vymenovať ma za predsedu vlády odborníkov je pre mňa cťou a zároveň veľkou zodpovednosťou. Slovensko sa dnes nachádza v neľahkej situácii a so svojim tímom urobíme všetko preto, aby sme krajinu priviedli k predčasným voľbám do NRSR a priniesli želaný pokoj, stabilitu, ale zároveň aj konštruktívnu odbornú diskusiu v témach, ktoré sú pre ľudí a krajinu dôležité," dodal Ľudovít Ódor.

Do vymenovania bude Ódor stále viceguvernérom

Do vymenovania bude Ľudovít Ódor pokračovať vo výkone viceguvernéra NBS v plnom rozsahu a k obsahovým prioritám prichádzajúcej úradníckej vlády sa podrobnejšie vyjadrí až v priebehu budúceho týždňa.

"Pokiaľ ide o členov vlády, chcem dnes povedať, aké kritériá boli rozhodujúce pre ich výber. Prirodzene hlavným kritériom bola odbornosť, ale zároveň boli výlučne vyberaní ľudia, ktorí nebudú kandidovať v najbližších parlamentných voľbách. Inak povedané, cieľom je nezvýhodniť žiadnu z politických strán v prebiehajúcej predvolebnej súťaži. Bude to teda vláda ľudí, pre ktorých vládnutie nebude predvolebnou kampaňou. Chcem zároveň vyjadriť vďaku ľuďom, ktorí túto zodpovednosť na seba zoberú a to v mimoriadne ťažkej situácii," povedala ešte koncom týždňa prezidentka s tým, že úradnícka vláda nastúpi až o týždeň neskôr pre hladšie odovzdanie ministerstiev.

Zuzana Čaputová
Zobraziť galériu (10)
Zuzana Čaputová  (Zdroj: Topky/ Maarty)

Viac o téme: Premiérúradnícka vládaViceguvernér NBSĽudovít Ódor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu