Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Kauza vraždy Kuciaka je vo finále! Záverečná reč prokurátorov: Tvrdé slová o Kočnerovi, navrhujú mu doživotie

Prípad vraždy novinára Jána Kuciaka sa blíži do finále Zobraziť galériu (10)
Prípad vraždy novinára Jána Kuciaka sa blíži do finále (Zdroj: Topky, TASR)

PEZINOK - Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku pokračuje hlavné pojednávanie v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka, ako aj v kauze prípravy vrážd prokurátorov. Dokazovanie je takmer na konci a očakávajú sa záverečné reči. Obžalovaní vinu odmietajú.

VIDEO Záverečná reč prokurátorov v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka 

Predsedníčka senátu Ružena Sabová nepripustila ako dôkaz návrh Zsuzsovej obhajkyne, ktorá chcela vypočuť ešte jedného svedka. "Pre rozhodovanie senátu je tento dôkaz nepodstatný," povedala Sabová. Tým ukončila dokazovanie a na rad prišli záverečné reči. Prví sú na rade prokurátori. Matúš Harkabus prednáša záverečnú reč a vyjadruje sa k vykonaným dôkazom. Prokurátori musia v záverečnej reči súd presvedčiť, že obžaloba je dôvodná a vraždu si objednal Marian Kočner prostredníctvom Aleny Zsuzsovej. Rovnako aj, že plánovali vraždu prokurátorov.

Prokurátor Daniel Mikuláš v záverečnej reči uviedol, že zavraždený Ján Kuciak bol pre obžalovaného Mariana Kočnera spomedzi novinárov najväčšou hrozbou. Podotkol, že Kuciak venoval podnikateľovi v roku 2017 "smršť článkov". Mikuláš hovoril o extrémnej pomstychtivosti Kočnera, tiež o jeho zvláštnom spôsobe uvažovania. Predstava, že by si Zoltán Andruskó objednal vraždu novinára a pripravoval vraždy prokurátorov z vlastnej iniciatívy, je podľa neho iluzórna.

"Je zrejmé, že Marian Kočner mal ku Kuciakovi nepriateľský vzťah," podotkol prokurátor Matúš Harkabus s tým, že nepriateľský vzťah mal Kočner aj k súčasnému generálnemu prokurátorovi Marošovi Žilinkovi. Mikuláš poukázal tiež na to, že komunikácia medzi Kočnerom a Zsuzsovou v aplikácii Threema sa nemôže vykladať len doslovne. "Objektívny pozorovateľ nemôže nevidieť časti komunikácie, ktoré sa týkajú prípravy vrážd a sú šifrované," podotkol. Šifrou pre vraždu sú podľa prokurátorov slová o vypadávajúcich zuboch. Zsuzsová sa počas záverečnej reči prokurátorov niekoľkokrát nahlas zasmiala.

Kočnerovi a Zsuzsovej navrhujú doživotie

Prokurátori prednášali záverečnú reč takmer päť hodín. Navrhujú, aby sa Marianovi Kočnerovi a Alene Zsuzsovej sprísnila kvalifikácia skutku. U Kočnera podľa nich absentuje akákoľvek ľútosť, odmietol sa aj podrobiť psychologickému vyšetreniu. Prokurátori mu navrhujú doživotný trest odňatia slobody. Podľa v prípade, ak by sa ešte ocitol na slobode, nebude spoločnosť voči nemu dostatočne chránená. Podľa prokurátorov Kočner je konšpirátor, ktorý neverí, že Ján Kuciak písal tak, ako písal preto, že bol čestný a odhaľoval Kočnerove zločiny, ale preto, že verí, že ho niekto najal. Okrem doživotia mu navrhujú aj trest prepadnutia majetku. 

Aj pri Alene Zsuzsovej vidí prokurátor nemožnosť nápravy. "Nekritická miera obdivu k obžalovanému Kočnerovi nám napovedá, že ak sa ešte dostane na slobodu, môže nájsť opäť rovnakého muža, pre ktorého bude schopná urobiť všetko," povedal prokurátor s tým, že o miere sebareflexie obžalovanej sa ani nedá hovoriť. Obžalovanej Alene Zsuzsovej navrhuje prokurátor trest odňatia slobody rovnako na doživotie a tiež trest prepadnutia majetku. 

Opäť na Špecializovanom trestnom súde

Pred vyše rokom sa začalo druhé kolo pojednávania v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Potom, čo senát Špecializovaného trestného súdu pod vedením Ruženy Sabovej oslobodil Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovú spod obžaloby, Najvyšší súd vrátil prípad na Špecializovaný trestný súd. Kauzu spojili aj s obžalobou v prípade prípravy vrážd prokurátorov, v ktorej sú rovnako obžalovaní Marian Kočner, Alena Zsuzsová, ale aj Srb Darko Dragić či Dušan Kracina. 

Tomáš Szabó bol vylúčený na samostatné konanie, súd ho uznal vinným. Objednávka na vraždy Žilinku a Lipšica mala prísť od Mariana Kočnera podľa obžaloby na jeseň 2017. V prípade Šufliarskeho približne o rok neskôr.

archívne video

Pokračuje hlavné pojednávanie vo veci vraždy novinára Jána Kuciaka (Zdroj: Topky/Maarty)

Na dnešno hlavnom pojednávaní Marian Kočner aj Alena Zsuzsová ešte doplnili svoje výpovede. Marian Kočner sa dokonca rozhodol odpovedať aj na otázky prokurátora. Na otázky splnomocnencov poškodených však odpovedať odmietol. Predsedníčka senátu avizovala, že má v úmysle ešte dnes začať s prednesom záverečnej reči prokurátorov. 

Naplánované sú ešte dva pojednávacie dni - 12. mája a 19. mája o 15:00, kedy má padnúť aj rozsudok.

Darko Dragić požiadal o prepustenie z väzby

Obžalovaný Darko Dragić z kauzy prípravy vrážd prokurátorov požiadal súd o prepustenie z väzby. Počas utorkového výsluchu pred senátom zdôraznil, že je väzobne stíhaný už dva roky. Tvrdil, že obžalobe čelí na základe jedinej svedeckej výpovede, ktorej pravdivosť bola ďalšími dôkazmi vyvrátená. Ide o výpoveď Iľju Weissa, ktorý už skôr pred súdom povedal, že pracoval na zabezpečení ukradnutého auta obžalovanému.

Darko Dragić
Zobraziť galériu (10)
Darko Dragić  (Zdroj: Topky/Maarty)

Podotkol, že automobil napokon nedodal, lebo mu Darko Dragić nezaplatil. Vozidlo malo byť použité v súvislosti s plánovanou vraždou súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku. "Situáciu, ktorá sa mala stať, si Iľja Weiss vymyslel," zdôraznil obžalovaný. Súd zatiaľ o jeho žiadosti o prepustenie z väzby nerozhodol.

Vypovedal Dušan Kracina

Pred senát Špecializovaného trestného súdu sa posadil aj obžalovaný Dušan Kracina. Ten je aktuálne na slobode a zúčastňuje sa každého pojednávania. Kracina vinu odmieta a tvrdí, že je obviňovaný na základe výpovede len jedného človeka Zoltána Andruskóa. Hovoril, že nepozná Zsuzsovú ani Kočnera, ani nemal dôvod byť s nimi v kontakte. 

Dušan Kracina
Zobraziť galériu (10)
Dušan Kracina  (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

"Nikdy som nesledoval ani nevyvinul žiadnu aktivitu, ktorá by viedla k sledovaniu alebo usmrteniu pána Žilinku," povedal Kracina.

Vinu odmietajú

Obžalovaní vinu v oboch prípadoch odmietajú. V kauze vraždy novinára Jána Kuciaka vypovedal po dlhom čase aj Marian Kočner, po ňom aj Alena Zsuzsová. "Neexistuje jediný dôkaz o tom, že by si ktorúkoľvek z týchto vrážd u mňa pán Kočner objednal," vyhlásila vtedy Zsuzsová. Rovnako, ako Kočner, aj ona odmietla odpovedať na otázky zástupcov poškodených či prokurátorov. "Neexistuje žiadna komunikácia, ani žiadna svedecká výpoveď, okrem protichodných výpovedí Andruskóa," povedala Zsuzsová, ktorá kľúčového svedka pokladá za klamára. 

Kauza vraždy Kuciaka je
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Zsuzsová ďalej uviedla, že Andruskóovi nikdy nedala žiadne peniaze za žiadnu vraždu. Potvrdila, že sa zoznámili približne v roku 2010. Komunikácia extrahovaná z aplikácie Threema podľa nej nie je úplná a mala byť upravovaná. Tvrdí, že význam emotikonov vysvetlila. Aj ona, rovnako ako Marian Kočner, odmietla odpovedať na prípadné otázky prokurátorov či zástupcu poškodených. Zdôvodnila to tým, že sú podriadení špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica, s ktorým sa mala v minulosti stretnúť. Zsuzsová tvrdila, že Lipšic klame a o jej stretnutí s ním existujú aj dôkazy. Tie však chce predložiť až vtedy, keď sa zmení politická situácia na Slovensku.

Zoltán Andruskó
Zobraziť galériu (10)
Zoltán Andruskó  (Zdroj: Topky/Maarty)

Nový dôkaz

Na súde sa objavil aj nový dôkaz v podobe lustrácii mien zo Sociálnej poisťovne. Marian Kočner sa k tomu priznal, no povedal, že meno Jána Kuciaka on nelustroval. Vinu hádže na svojho niekdajšieho kamaráta bývalého príslušníka Slovenskej informačnej služby Petra Tótha. "Pozrel som sa na telefón a prišla mi smska od Petra Šufliarskeho s prianim pekných Vianoc. S Tóthom sa naša debata zvrtla na to, že kto bude novým generálnym prokurátorom, bavili sme sa o tom, aké budú rošády," vypovedal Kočner s tým, že si chceli dať spraviť matematický horoskop a keďže na to potrebovali dátumy narodenia, tak ich vylustrovali. Tvrdí, že Grid kartu, ktorú použili, si Tóth potom zobral.

Kauza vraždy Kuciaka je
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Kočner ďalej vysvetľoval, prečo mal Alenu Zsuszovú v mobile uloženú pod prezývakami SIS Alino alebo Dušan Keményi (bývalý príslušník SIS, pozn. red.). "Vysvetlenie, prečo SIS, je jednoduché. Keď mi na mobile zasvietilo toto, moja manželka sa na nich nepýtala. Vedela, že sa poznám s ľuďmi s informačnej služby," povedal Kočner. Predsedníčka sa pýtala aj na lustráciu zavraždenej Martiny Kušnírovej. Kočner povedal, že on o Kušnírovej nevedel. "Mohol to byť Peter Tóth, on na Facebooku lustroval všetkých, aj Jána Kuciaka," povedal. Kočner vypovedal aj o tom, kto nazýval Zsuzsovú volavkou. "Ona nebola moja volavka, takto ju nazval Tóth," vypovedal Kočner. Pri odpovedi na otázku, či Zsuzsová prinášala informácie aj Kočnerovi, bol vyhýbavý. "Je dôležité poznať svojho protivníka," povedal.

Rozhodnú budúci týždeň?

V prípadoch vraždy novinára a príprave vrážd prokurátorov by mal senát Špecializovaného trestného súdu rozhodnúť už budúci piatok. Predsedníčka senátu Ružena Sabová na začiatku hlavného pojednávania vyhlásila, že dokazovanie je takmer skončené. Ešte sa vykonávajú dôkazné listiny. Potom budú nasledovať záverečné reči prokurátorov, obhajcov obžalovaných a samotných obžalovaných. 

Na Špecializovanom trestnom súde pokračuje pojednávanie v prípade vraždy Jána Kuciaka a prípave vrážd prokurátorov
Zobraziť galériu (10)
Na Špecializovanom trestnom súde pokračuje pojednávanie v prípade vraždy Jána Kuciaka a prípave vrážd prokurátorov  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Viac o téme: VraždaŠpecializovaný trestný súdJán KuciakMartina KušnírováAlena ZsuzsováMarian Kočner
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu