Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

AKTUÁLNE Hegerova vláda je v úplných troskách: Od premiéra odchádza už aj Rastislav Káčer!

Od Hegera odchádza už aj Rastislav Káčer Zobraziť galériu (8)
Od Hegera odchádza už aj Rastislav Káčer (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Rastislav Káčer požiadal prezidentku Zuzanu Čaputovú o odobratie poverenia viesť rezort zahraničných vecí. Oficiálnu žiadosť z dôvodu prebiehajúcej zahraničnej cesty do kancelárie prezidentky ešte nedoručil. Potvrdil hovorca hlavy štátu Martin Strižinec. Úradnícka vláda, ktorú môže vymenovať len prezidentka, je tak zrejme už len otázkou niekoľkých dní.

Aktualizované 18:05

Vládnu krízu komentuje z Londýna aj prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá má úplne jasné v tom, ako bude konať. Nepovedala síce podrobnosti, no už tieto vyjadrenia môžu posilniť špekulácie o úradnickej vláde.

Čaputová má jasno v tom, ako bude konať v prípade vládnej krízy na Slovensku, vyjadrila sa tak z Londýna (Zdroj: Instagram.com/zuzana_caputova)

Aktualizované 16:05

K odchodu Káčera sa vyjadril už aj premiér:

Plne rešpektujem rozhodnutie Rastislava Káčera odísť z politiky. Ďakujem mu za jeho prácu vo funkcii ministra zahraničných vecí a prajem mu všetko dobré v profesijnom aj osobnom živote.  Čo sa týka aktuálneho politického vývoja, až do stretnutia s pani prezidentkou nebudem poskytovať žiadne mediálne vyjadrenia. Je však v mojom najvyššom záujme, aby boli mesiace do volieb pokojné, stabilné, pokračovala distribúcia pomoci ľuďom, reformy a investície, na ktorých moja vláda v uplynulých rokoch intenzívne pracovala.

AKTUÁLNE Hegerova vláda je
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Úrad vlády SR)

Aktualizované 15:28

"Ja som povedal, k výmenám príde, všetko je otvorené, ale dôležitý je cieľ," vyhlásil Heger s tým, že dovládnuť musí vláda, ktorá bude schopná pokračovať vo všetkých rozbehnutých aktivitách a plniť ich až do predčasných volieb. "Potrebujeme nájsť ľudí, ktorí budú vedieť túto krajinu viesť tak, aby zabezpečili kontinuitu. Myslím si, že dnes je vo vláde viacero takýchto ľudí. Čiže áno, môžeme sa rozprávať o nejakých výmenách, ale s pani prezidentkou ako prvou," priblížil.

Aktualizované 14:51

Heger medzičasom vystúpil v spravodajskej televízii TA3, kde zopakoval, že sa musí ukončiť chaos. "My sme tu mali vlády, ktoré reformy nerobili a my sme ich rozbehli. Dnes však nemožno hovoriť o možnosti úradníckej vlády, nech by tí vymenovaní ministri mali akékoľvek dobré úmysly," povedal Heger, ktorý však zrejme tieto slová ešte hovoril v čase, keď sa verejne nevedelo už aj o konci Káčera. 

 

🟣Potrebujeme priniesť pokoj a zastaviť tento chaos.

Posted by Demokrati on Friday, May 5, 2023

Aktualizované 14:42

Podľa predsedu Hlasu-SD Petra Pellegriniho je krajina momentálne v ústavnej kríze a prezidentka musí konať okamžite. Tá sa však v týchto hodinách presúva do Londýna, kde sa zajtra zúčastní korunovácie nového kráľa Karola III.

AKTUÁLNE Hegerova vláda je
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Facebook/Peter Pellegrini)

Aktualizované 14:35

S aktuálnym postojom k situácii vo firme Reko vystupuje minister životného prostredia Ján Budaj, ktorý sa zrejme vyjadrí aj k aktuálnej situácii ohľadom kolapsu vlády.

Ján Budaj sa na tlačovej konferencii vyjadruje k nenávratnému finančnému príspevku firme Reco Recycling (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Aktualizované 14:32

Aktuálny chaos spôsobil "jeden človek tým, že nekonal". Vyhlásil to líder OĽaNO Igor Matovič v reakcii na vyjadrenia dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera a na aktuálnu situáciu vo vláde. Podľa Matoviča ani po upozorneniach poslancov OĽaNO Heger neriešil problémy týkajúce sa exministra Vladimíra Lengvarského a končiaceho šéfa agrorezortu Samuela Vlčana. Prípadnú úradnícku vládu hnutie OĽaNO nepodporí, bude však rešpektovať rozhodnutie prezidentky Zuzany Čaputovej.

Igor Matovič
Zobraziť galériu (8)
Igor Matovič  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"Edo, pokazil si si to sám svojím nekonaním, tým, že si nechával problém vyhnívať. Je mi to ľúto, snažili sme sa ti pomôcť," uviedol Matovič na margo premiéra a problému s odchodmi ministrov. Tvrdí, že poslanci OĽaNO pravidelne informovali predsedu vlády na kluboch o výhradách voči Vlčanovi či Lengvarskému a chceli predísť súčasnému stavu.

Ak by Heger konal skôr, mohli mať podľa Matoviča aktuálne vo vláde regulárnych ministrov. "A zrejme by pochybným spôsobom nebola doručená dotácia z jedného na druhé ministerstvo," dodal. Podotkol, že aj o dotácii pre rodinnú firmu Vlčana vedel Heger skôr než verejnosť a nekonal. Líder OĽaNO zároveň odmietol vyjadrenia Hegera a dočasne povereného ministra obrany Jaroslava Naďa o tom, že Vlčan a Lengvarský boli nominantami OĽaNO. Matovič trvá na tom, že Lengvarského nominoval Naď. Dodal, že o menovaní Vlčana sa dozvedel od Hegera.

Aktualizované 13:53

Predseda KDH Milan Majerský žiada prezidentku, aby ukončila chaos a vymenovala svoju vládu, ktorá bude pôsobiť až do predčasných volieb v septembri.

AKTUÁLNE Hegerova vláda je
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Facebook/Milan Majerský)


Ide tak už o druhého ministra, ktorý požiadal o uvoľnenie z funkcie, hneď po včerajšom vyhlásení Samuela Vlčana. "Poverený minister Rastislav Káčer poslal dnes predpoludním zo zahraničnej služobnej cesty prezidentke Zuzane Čaputovej sken listu, v ktorom ju požiadal o odobratie poverenia viesť rezort zahraničných vecí," priblížil hovorca prezidentky.

Káčerov odchod prichádza po tom, ako Heger vystúpil vo verejnoprávnom médiu s tým, aby sa krajina nedostala do chaosu.

Heger vystúpil so zásadným prehlásením, dokonca si sype popol na hlavu pre pretrvávajúci chaos (Zdroj: Úrad vlády SR)

Strašné babráctvo, reagoval Káčer po Hegerovom vystúpení

Káčer mal premiéra v zuboch po jeho štvrtkovom vystúpení v televízii a dodal, že prezidentka už nemá veľkú dilemu v prípade úradníckej vlády. "Ak by aj bola váhala včera, premiér jej svojím vystúpením večer zúžil a uľahčil rozhodovanie. Strašné babráctvo," komentoval.

AKTUÁLNE Hegerova vláda je
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Facebook/Rastislav Kacer)

Vláde Eduarda Hegera vyslovila Národná rada (NR) SR nedôveru ešte v decembri minulého roka. Prezidentka kabinet dočasne poverila vládnutím do predčasných parlamentných volieb. Odvtedy už z vlády odišiel minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) a vo funkcii ministra financií skončil aj líder OĽANO Igor Matovič. Vedením oboch rezortov je nateraz poverený premiér. Aktuálne je na odchode z ministerského postu aj Samuel Vlčan.

Viac o téme: VládaDemokratiEduard HegerRastislav Káčer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu