Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Mužovi sa rozpadali tkanivá mihalníc: Lekári mu chceli pomôcť, siahli po... Fúha, tomu nebudete veriť!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/Univerzitná nemocnica Bratislava)

BRATISLAVA – Diagnóza, ktorú by nechcel okúsiť nikto z nás. Mužovi sa rozpadali tkanivá mihalníc, hrozilo dokonca, že by mohol prísť o oko. K tomu bojoval aj s vredom rohovky. Lekárskemu tímu z Univerzitnej nemocnice Bratislava sa však podaril unikátny zákrok – využili pri ňom kožu s prasaťa.

„Chirurgovia Očnej kliniky SZU a UNB v Nemocnici sv. Cyrila a Metoda úspešne operovali pacienta s raritným ochorením – nekrobiotickým xantogranulómom. Na koži tela pacientov trpiacich týmto ochorením sa vytvárajú rôzne lézie žltooranžovej farby, pričom viac než polovica pacientov zažíva aj pridruženú proptózu (vypadnutie oka z očnej jamky), reštriktívny strabizmus (neparalelné postavenie očí), ptóza (pokles viečka) a podobne,“ uviedla nemocnica. Na Slovensku sa xenotransplantáty používajú predovšetkým ako dočasné riešenie pri liečbe popálenín. V oftalmológii boli však teraz využité úplne prvýkrát.

Archívne video: Moderné technológie pomáhajú pri operáciach srdca

Moderné technológie pomáhajú pri operáciach srdca (Zdroj: TASR/Daniel Veselský)

Mužovi už spôsobovala diagnóza vážne problémy. Ako uviedla nemocnica, došlo u neho k závažnému rozpadu tkaniva mihalníc. Jeho stav navyše skomplikoval vred rohovky na oboch očiach. Počas náročnej operácie lekári nahradili poškodené štruktúry mihalníc xenotransplantátmi z kože prasaťa, ktoré našili korálkovými stehmi. „Xenotransplantáty prasacej kože boli špeciálne spracované a upravené v spolupráci s Centrálnou tkanivovou bankou v Univerzitnej nemocnici Bratislava,“ vysvetlili.

 

Unikátna operácia s využitím xenotransplantátov z kože prasaťa zachránila pacientovi zrak 👁️ Chirurgovia Očnej kliniky...

Posted by Univerzitná nemocnica Bratislava on Thursday, May 4, 2023

 

Viac o téme: OperáciaOkoUniverzitná nemocnica Bratislava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu