Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Lekári oslobodili ženu od obrovskej cysty: Neuveriteľné, koľko vážila! Z pacientky je úplne iný človek

Cysta vážila okolo sto kilogramov. Zobraziť galériu (2)
Cysta vážila okolo sto kilogramov. (Zdroj: Univerzitná klinika v Rzeszówe)

RZESZÓW - Lekári na klinike zostali počas vyšetrenia v šoku. 24-ročná žena v Poľsku mala cystu vážiacu takmer sto kilogramov. Následná operácia postavila lekárov pred veľké výzvy.

Lekári v Poľsku vybrali z tela pacientky cystu vážiacu takmer sto kilogramov. Dutina naplnená tekutinou sa vytvorila na vaječníku 24-ročnej ženy, uviedla univerzitná klinika v Rzeszówe na juhovýchode Poľska. „Operovaný nádor mal priemer asi meter,“ povedala lekárka Anna Bogaczyk z gynekologického oddelenia. Za veľké sa podľa kliniky zvyčajne považujú cysty s priemerom 20 až 30 centimetrov.

Do nemocnice v Ružinove priviezol vrtuľník zranených z bane v Novákoch (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Ako ďalej uvádza nemocnica, žena prišla do zariadenia pred týždňom. Pri výške 1,58 metra vážila 182 kíl. Vyšetrenia boli veľmi náročné, pretože pacientka sa pre obrovský obvod brucha nezmestila do počítačového tomografu. Ultrazvukové vyšetrenie sa tiež ukázalo ako nepresvedčivé, pretože ultrazvuková sonda nedosiahla druhý koniec cysty.

Lekári oslobodili ženu od
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Univerzitná klinika v Rzeszówe)

"Takú veľkú cystu som ešte nevidel," povedal primár gynekológie Tomasz Kluz. "Ako lekársky tím sme len zhruba vedeli, s čím máme do činenia," dodal. Počas operácie lekári odčerpali asi sto litrov tekutín a potom cystu odstránili. Iné patologické zmeny v oblasti panvy ani brucha nezistili.

Pacientka uviedla, že sa neodvážila ísť na kliniku zo strachu. „Pred operáciou ma bolel chrbát, nemohla som ďaleko chodiť, zadýchala som sa, celkovo som mala zlý stav,“ cituje ženu klinika. Teraz sa chce zbaviť prebytočnej kože, začať opäť pracovať a založiť si rodinu.

Viac o téme: OperáciaCystaVaječníkPoľsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu