Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

MIMORIADNE Vlčan po prevalení dotácií pre jeho firmu vzdáva partiu: Žiada o uvoľnenie z funkcie!

Vlčan možno predčasne skončí ako poverený minister. Zobraziť galériu (8)
Vlčan možno predčasne skončí ako poverený minister. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Je to len niekoľko hodín od toho, čo sa verejnosť začala zaoberať zaujímavou eurodotáciou, ktorá mala ísť na účet spoločnosti, v ktorej je spolumajiteľom poverený minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan (nom. OĽaNO). Netrvalo dlho a Vlčan prišiel tieto okolnosti novinárom vysvetliť, no šokoval aj tým, že je pripravený skončiť a dokonca požiada prezidentku a premiéra o uvoľnenie z funkcie ministra!

VIDEO Tlačová konferencia ministra Samuela Vlčana:

Samuel Vlčan novinárom prišiel vysvetliť, ako to bolo s dotáciami pre jeho firmu a avizuje možný koniec vo funkcii (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 16:41

O plánoch Vlčana odísť z funkcie už vie aj prezidentský palác. "Dovoľte mi informovať Vás, že poverený minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan dnes doručil do prezidentskej kancelárie žiadosť o odobratie svojho poverenia. Prezidentka Zuzana Čaputová sa v najbližších dňoch stretne s premiérom Eduardom Hegerom a predsedom NR SR Borisom Kollárom. Začiatkom budúceho týždňa prezidentka oznámi svoj ďalší postup," informovali z tlačového oddelenia prezidentky Zuzany Čaputovej.

Zuzana Čaputová
Zobraziť galériu (8)
Zuzana Čaputová  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 16:12

Už aj premiér Heger reaguje na krok Vlčana. "Rešpektujem rozhodnutie pána Vlčana. V najbližších dňoch budem rokovať s pani prezidentkou a spoločne hľadať riešenie, ako Slovensko uchrániť pred chaosom a krajinu stabilne priviesť k predčasným voľbám," dodal vo videu Heger.

Heger reaguje na krok ministra Vlčana, ktorý sa rozhodol ponúknuť svoju funkciu (Zdroj: Úrad vlády SR)

Aktualizované 15:50

Hlas-SD považuje rezignáciu Vlčana za zlyhanie vládnej politiky, ktorá podľa strany nepomáha ľuďom a sústreďuje sa na politiku klientelizmu a korupcie. "Očakávam, že prezidentka Čaputová prijme jeho rezignáciu. Chcem však zdôrazniť, že odstúpenie Vlčana nestačí. V kauze dotácie nesie politickú zodpovednosť aj minister životného prostredia Ján Budaj. Hlas očakáva, že prezidentka pristúpi aj k jeho odvolaniu," uviedol líder strany Peter Pellegrini.

MIMORIADNE Vlčan po prevalení
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Podpredseda parlamentu Juraj Blanár (Smer-SD) takisto očakáva vyvodenie zodpovednosti zo strany prezidentky aj voči Budajovi. Pre Smer-SD je neprijateľné, že Vlčan len odíde z funkcie, ale dotáciu by si jeho firma nechala. Blanár zároveň kritizuje OĽaNO, ktoré podľa neho zvykne ostatných obviňovať z korupčného či klientelistického správania. Šéf Smeru-SD Robert Fico si myslí, že ide o typický obraz biedy vládnutia posledných troch rokov. Vlčan podľa neho klamal, keď povedal, že o projekte prakticky nič nevie. Považuje to za evidentné rodinkárstvo, kde došlo k porušeniu všetkých etických pravidiel.

Poslankyňa Jarmila Halgašová (SaS) krok Vlčana neočakávala, ale považuje to za prejav politickej kultúry. "V poslednom období čelil viacerým kauzám a nespokojnosti. Táto dotácia bola asi len vyvrcholením," povedala v parlamente novinárom.

MIMORIADNE Vlčan po prevalení
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Aktualizované 15:12

Igor Matovič (OĽaNO) dáva od Vlčana ruky preč. Robí tak po tom, ako Heger opustil rady OĽaNO a Vlčana dokonca nazýva "nominantom Eduarda Hegera" a dúfa, že Budaj a Vlčan všetko vysvetlia. "Zároveň očakávame od pani prezidentky, že pánovi Vlčanovi bezodkladne odoberie poverenie riadenia ministerstva pôdohospodárstva," dopísal Matovič.

MIMORIADNE Vlčan po prevalení
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Facebook/Igor Matovic)

Aktualizované 14:37

Predsedníčke Za ľudí a vicepremiérke Veronike Remišovej sa nepáči, že minister Samuel Vlčan síce ponúkol svoju funkciu, no aj tak si spomínanú dotáciu má v pláne ponechať. "Pán kolega, nie odchod z funkcie, ale vzdanie sa nároku na dotáciu je riešením a signálom pre ľudí, že to s dôveryhodným vládnutím myslíte vážne!" adresuje tvrdé slová odchádzajúcemu Vlčanovi Remišová.

MIMORIADNE Vlčan po prevalení
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Facebook/Veronika Remišová)


Premiér už v stredu avizoval, že je pripravený konať

Na predmetnú záležitosť už v stredu reagovalo aj tlačové oddelenie premiéra Eduarda Hegera. "Na predmetnú dotáciu sa predseda vlády ministrov pýtal, podľa ich informácií dotácia bude ešte pred vyplatením príspevku v najbližších týždňoch prechádzať ďalšími štátnymi a európskymi kontrolnými mechanizmami. Predseda vlády vydal zodpovedným pokyn vyvinúť maximálnu snahu a postupovať v kontrolách čo najrýchlejšie. Ak prinesú informácie o porušení zákona, predseda vlády je pripravený konať," odkázal novinárom hovorca povereného premiéra Matej Neumann. 

Eduard Heger
Zobraziť galériu (8)
Eduard Heger  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Neporušil som zákon, nechcem však zotrvávať na stoličke

"Napriek tomu, že nevidím tak zo strany danej spoločnosti, ani zo svojej strany porušenie zákona, ani akékoľvek porušenie etických princípov, nechcem zotrvávať vo funkcii," prevkapil dnes na úvod novinárov Vlčan, ktorý sa necíti byť ničím previnený.

MIMORIADNE Vlčan po prevalení
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Informoval som o tom pani prezidentku a aj pána premiéra a vie o tom aj pán predseda Kollár, že ja nie som prilepený k stoličke ministra a požiadam o odobratie poverenia. Tieto záležitosti však samozrejme nechávam na posúdenie aj premiérovi a aj pani prezidentke," dodal Vlčan s tým, že úradnícka vláda nie je tým najlepším riešením.

"Rozhodol som sa, že ukážem politickú kultúru. Nechcem byť predmetom vytĺkania si politického kapitálu tým najjednoduchším populizmom, kedy niekto ide takpovediac na prvú signálnu," odôvodnil svoj odchod Vlčan. "Toto je kultúra závisti a hejtu, na ktorej surfujú mnohí, nielen politici a nie len na sociálnych sieťach. Takto to nemá fungovať, krajina sa má správať zodpovedne a nie na základe reflexu emócií rôznych skupín," konštatuje Vlčan.

Na prípad upozornil Fico

Fico sa stretol s Kollárom ohľadom vládnej krízy, zhodli sa, že sa nedá riešiť bez parlamentu (Zdroj: FB/Smer-SD)

Firma rodiny Vlčana Reko Recycling dostala v apríli od Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR nenávratný príspevok vo výške približne 1,4 milióna eur. Uviedli to na brífingu predstavitelia opozičnej strany Smer-SD. "Spoločnosť Reko Recycling dostala 19. apríla 2023 nenávratný finančný príspevok z rezortu životného prostredia 1.416.000 eur. Vo výzve bolo osem žiadostí. Jedna, jediná však bola úspešná, a to firma pána Vlčana," spresnil predseda strany Robert Fico s tým, že Vlčan je v uvedenej firme konečným užívateľom výhod.

Smer-SD upozornil na firmu rodiny agroministra Vlčana: Dostala štátnu dotáciu 1,4 mil. eur (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Ide o škandál, pokračuje Smer

Fico zdôraznil, že pridelenie štátnej dotácie pre firmu považuje "za škandál", najmä v kontexte neotvorenia mimoriadnej schôdze Národnej rady (NR) SR, ktorá sa mala zaoberať vysokými cenami potravín. "Pán Samuel Vlčan bol v júni 2021 vymenovaný za ministra pôdohospodárstva. My sme od septembra 2021 zvolali viac ako desať mimoriadnych schôdzí NR SR týkajúcich sa výlučne rapídneho zvyšovania cien potravín. Ani jednu schôdzu nám však neotvorili. Ľudia na Slovensku nakupujú drahé potraviny a Samuel Vlčan nič nerieši," doplnil podpredseda strany Richard Takáč.

Viac o téme: FirmaOdstúpenieKauzaHegerZuzana ČaputováSamuel Vlčan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu