Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Remišová nesúhlasí s Čaputovej postupom: Sme parlamentná demokracia, vláda sa má odvíjať od parlamentu

Veronika Remišová Zobraziť galériu (2)
Veronika Remišová (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Slovensko je parlamentná demokracia, aj vláda by sa mala odvíjať od parlamentu. Skonštatovala to šéfka strany Za ľudí a dočasne poverená ministerka investícií Veronika Remišová. Aktuálny postup prezidentky Zuzany Čaputovej nepovažuje za správny, nemá podľa nej oporu v Ústave SR ani v ústavnej tradícii. Podotkla, že hlava štátu mohla konať podobne, ako sa úradnícka vláda tvorila v okolitých krajinách, a teda konzultovať jej zloženie s parlamentom.

"To, čo pani prezidentka navrhla, nie je úradnícka vláda, ale prezidentská," poznamenala Remišová. Prezidentka podľa nej odignorovala parlament. Podčiarkla, že Slovensko je stále parlamentná demokracia. Upozornila na to, že aktuálny postup vytvára nebezpečný precedens do budúcna, keď by prezident pre nesúhlas s vládou mohol menovať svoj kabinet.

VIDEO Veronika Remišová k aktuálnej politickej situácii a k schváleným novelám zákonov

Veronika Remišová k aktuálnej politickej situácii a k schváleným novelám zákonov (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Dôležité bude odovzdanie agendy

Napriek tomu očakáva od vlády, že bude pracovať. Dodala, že v jej rezorte sú rozbehnuté viaceré veci a dôležité pre ňu bude plynulé odovzdanie agendy. "Je potrebné, aby sa legislatívna činnosť a práca nezastavila, ale plynulo pokračovala až do volieb," doplnila Remišová.

Veronika Remišová
Zobraziť galériu (2)
Veronika Remišová  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Mená možných nových ministrov v úradníckej vláde komentovať nechcela. Považuje za správne počkať, kým ich oficiálne oznámi prezidentka. Avizovaného predsedu vlády odborníkov a súčasného viceguvernéra Národnej banky Slovenska Ľudovíta Ódora považuje za odborníka. Na druhej strane však podľa Remišovej bude chýbať vo vedení banky.

Viac o téme: PrezidentkaVeronika RemišováZuzana ČaputováZa ľudí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu