Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Poslanci začínajú schôdzu v utorok: Rokovať majú aj o cenách potravín a školských obedoch zadarmo

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady (NR) SR sa majú po mesačnej prestávke vrátiť v utorok (2. 5.) na ďalšiu riadnu schôdzu. Ešte pred ňou má byť mimoriadne rokovanie o cenách potravín. Inicioval ho opozičný Smer-SD, začína sa o 13.00 h. Na riadnej schôdzi sa očakáva vyše 240-bodový program. Poslanci by mali na májovej schôdzi prebrať zákony vrátené prezidentkou Zuzanou Čaputovou i návrhy, na ktoré sú naviazané míľniky z plánu obnovy.

Predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina) avizoval, že v programe budú všetky predložené návrhy, no prednosť budú mať dôležité vládne a poslanecké návrhy. Smer-SD chce, aby sa na mimoriadnej schôdzi prebrali návrhy, ktoré sa zaoberajú cenovou legislatívou potravín a tiež návrh zákona, ktorý by odpustil prvovýrobcom na pol roka odvody za zamestnancov. Poslanci by mali okrem iného definitívne schváliť novelu školského zákona. Zaviesť by sa mal právny nárok na prijatie dieťaťa v materskej škole od troch rokov od septembra 2025. Obsahuje tiež podporné opatrenia. Zahrnutá by mala byť aj definícia segregácie či zavedenie pozície supervízora.

archívne video Richard Takáč zo Smeru-SD: Vláda dokáže celý deň riešiť MiGy, ale ceny potravín ju netrápia

Richard Takáč zo Smeru-SD: Vláda dokáže celý deň riešiť MiGy, ale ceny potravín ju netrápia (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Parlament má riešiť aj novelu zákona o jednorazových mimoriadnych opatreniach v príprave niektorých stavieb diaľnic a ciest pre motorové vozidlá, ktorú vetovala prezidentka. Má zrýchliť výstavbu prioritných diaľničných úsekov. Priamym dôsledkom prijatého zákona by podľa prezidentky bolo vylúčenie kontroly zo strany Útvaru hodnoty za peniaze (ÚHP) ministerstva financií. Hlava štátu vetovala aj novelu zákona o tepelnej energetike. Legislatívny proces podľa nej neposkytol dostatočný priestor na zapojenie odbornej verejnosti.

Rozhodnúť by mali aj o novele, podľa ktorej by budúci dôchodcovia dostávali komplexné informácie

Poslanci by mali po viacerých odkladoch rozhodnúť o návrhu, ktorým by sa osobitný odvod rozšíril na ďalšie subjekty, zároveň by sa zvýšila jeho sadzba na približne trojnásobok. V druhom čítaní je aj návrh, aby súčasťou Ústavy SR bolo právo vykonať platbu za nákup tovarov a poskytnutie služieb v hotovosti. Rozhodnúť by mali aj o novele, podľa ktorej by budúci dôchodcovia dostávali komplexné informácie, ktoré majú zabezpečiť lepšiu informovanosť a zrozumiteľnosť o budúcich dôchodkových nárokoch.

Poslanci začínajú schôdzu v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

Medzi poslaneckými návrhmi sú napríklad novely rokovacieho poriadku NR SR. Ďalej napríklad návrh, ktorý má upraviť dôvody na odvolanie šéfa Generálnej prokuratúry SR a Úradu špeciálnej prokuratúry. Na programe by mal byť aj opozičný návrh, vďaka ktorému by občania ohrození chudobou mohli dostať jednorazový príspevok 500 eur. V druhom čítaní je tiež návrh, podľa ktorého by obce mohli byť povinné zverejňovať zápisnice o priebehu a výsledku hlasovania vo volebnom okrsku na internete.

Podľa šéfa NR SR je možné, že viaceré poslanecké návrhy sa presunú na ďalšiu schôdzu

Podľa šéfa NR SR je možné, že viaceré poslanecké návrhy sa presunú na ďalšiu schôdzu, no tým stratia zmysel, keďže do konca volebného obdobia by mala byť už len jedna riadna schôdza v júni. Návrh zákona potrebuje prejsť schvaľovaním, ktorý obvykle trvá dve schôdze. V septembri chce Kollár už len slávnostné zasadnutie parlamentu pri príležitosti Dňa Ústavy SR.

Obedy zadarmo by mohli mať aj žiaci na osemročných gymnáziách

Okruh detí, na ktoré možno poskytnúť dotáciu na podporu výchovy k stravovacím návykom, by sa mohol rozšíriť o žiakov, ktorí navštevujú prvý až štvrtý ročník osemročných gymnázií. Vyplýva to z návrhu novely zákona o dotáciách, ktorý do Národnej rady (NR) SR predložili poslanci Petra Krištúfková, Jozef Hlinka, Miloš Svrček a Jozef Šimko (všetci Sme rodina).

O dotácie by mohli požiadať osemročné gymnáziá do 10. septembra 2023 a poskytované by im mohli byť preddavkovo na obdobie od 1. septembra 2023 do 31. decembra 2023, a to najneskôr do 25. septembra 2023. Poslanci v dôvodovej správe uviedli, že návrh zákona by mohol pomôcť 11.000 deťom. Finančný vplyv návrhu zákona by predstavoval pre rok 2023 sumu 101.200 eur, pre roky 2024, 2025 a 2026 by to malo podľa dôvodovej správy byť vo výške 303.600 eur ročne. Účinnosť sa navrhuje od 1. septembra 2023.

Poslanci začínajú schôdzu v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR – František Iván)

Od mája tohto roka majú obedy zadarmo deti základných škôl a posledných ročníkov materských škôl. Na dieťa v poslednom ročníku materskej školy je výška dotácie na stravu v sume 1,40 eura na deň. V prípade žiaka prvého stupňa základnej školy sa poskytne dotácia na stravu v sume 2,10 eura na deň.

Za ŤZP by sa pre príspevok mohli považovať aj detskí onkologickí pacienti

Okruh ľudí považovaných za osoby s ťažkým zdravotným postihnutím (ŤZP) by sa mal na účel poskytovania príspevku na opatrovanie rozšíriť o detských onkologických pacientov. Vyplýva to z návrhu novely zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia, ktorý do parlamentu predložila skupina poslancov Národnej rady (NR) SR zo strany SaS.

Ide o maloletých s onkologickým či hematoonkologickým ochorením alebo zaradených do transplantačného programu, spresnili predkladatelia. Dĺžku odkázanosti na opatrovanie určí posudkový lekár v rozmedzí od mesiaca do roku od ukončenia aktívnej liečby. Tou je podávanie onkologickej alebo hematoonkologickej liečby. Uvedený lekár je viazaný odborným názorom ošetrujúceho lekára danej osoby.

Novela zákona by nadobudla účinnosť od septembra, stanovili predkladatelia

Cieľom právnej úpravy je zabezpečiť rodičom podporu po ukončení aktívnej onkologickej liečby ich detí počas doby najviac jedného roka, vysvetlili poslanci v dôvodovej správe. Ide napríklad o chemoterapiu či rádioterapiu. Príspevok sa nevypláca, ak sa na pacienta poskytuje materské, rodičovské alebo príspevok na starostlivosť o dieťa, uviedli navrhovatelia.Novela zákona by nadobudla účinnosť od septembra, stanovili predkladatelia. Ministerstvo financií (MF) SR vo svojom stanovisku upozornilo, že nie je uvedené vyčíslenie vplyvu legislatívnej zmeny na verejný rozpočet.

 

Viac o téme: PoslanciSchôdzaRokovanie NRSRCeny potravín
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu