Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Prestane byť nečakané tehotenstvo strašiakom? Podľa poslancov OĽaNO áno! V parlamente prichádzajú so šokujúcim návrhom

Skupina poslancov z hnutia OĽaNO okolo Anny Záborskej s poslankyňou Luciou Drábikovou navrhuje 200-eurový príspevok pre tehotné absolventky stredných a vysokých škôl Zobraziť galériu (4)
Skupina poslancov z hnutia OĽaNO okolo Anny Záborskej s poslankyňou Luciou Drábikovou navrhuje 200-eurový príspevok pre tehotné absolventky stredných a vysokých škôl (Zdroj: Getty Images, Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Skupina poslancov z OĽaNO okolo Anny Záborksej predkladá v parlamente nečakaný návrh, ktorý má pomáhať študujúcim mamičkám. Podľa slov poslankyne Záborskej tak chcú znižovať mieru potratov medzi absolventkami stredoškolského a vysokoškolského štúdia z dôvodu sociálnej núdze. Tie by si napokon počas tehotenstva prišli na príspevok vo výške až 200 eur mesačne.

archívne video

V parlamente sa začala diskusia o interrupčnom zákone Anny Záborskej (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Výška príspevku vyplýva z návrhu zákona spomínanej skupiny poslancov, ktorého účelom má byť vyplácanie príspevku pre tehotné študentky. Na príspevok by tak mali nárok všetky plnoleté tehotné absolventky strednej alebo vysokej školy, ktoré nemajú nárok na výplatu tehotenského príspevku alebo tehotenského štipendia. Nárok na sociálnu dávku by zanikal uplynutím deviatich mesiacov od absolvovania štúdia.

Prestane byť nečakané tehotenstvo
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Definitívne rozhodnutie o vyplatení príspevku by tak malo padnúť na základe písomnej alebo elektronickej žiadosti na úrad práce, sociálnych vecí a rodiny. Absolventky si však budú musieť pripraviť doklad o absolvovaní štúdia a lekárske potvrdenie vydané po absolvovaní ultrazvukového vyšetrenia v 13. týždni tehotenstva, teda začiatkom 27. týždňa pred očakávaným termínom.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Príspevok by bol následne vyplácaný za každý mesiac s termínom splatnosti najneskôr do konca nasledujúceho mesiaca. Pokiaľ by poslanci Národnej rady (NR) SR tento zákon schválili, platnosť by nadobudol ešte v septembri, teda pred termínom očakávaných parlamentných volieb.

Prestane byť nečakané tehotenstvo
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Viac o téme: OĽaNOTehotenstvoInterupcie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu