Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Nedajte sa oblbnúť supermarketovými medailami – víno si radšej nechajte odporučiť odborníkom

Víno vám musí hlavne chutiť Advertoriál Zobraziť galériu (10)
Víno vám musí hlavne chutiť (Zdroj: Wine Door Club)

Vybrať dobré víno je niekedy hotová alchýmia. Niekto vyberá iba podľa „farby“, pre iného je najdôležitejšou cena. Často býva rozhodovacím faktorom medaila, viditeľne umiestnená na elegantnej fľaši. Vinárskych súťaží je však na svete veľa a majú rôznu kvalitu, často ide len o marketingový nástroj. Medaila teda môže, ale nemusí byť zárukou kvalitného vína. Existujú zásadnejšie faktory, ktoré ovplyvňujú kvalitu vína a potešia vaše chuťové poháriky.

Víno vám musí hlavne chutiť

Chuť a aróma sú dva základné prvky vína, ktoré majú veľký vplyv na vnímanie jeho kvality. Bežní konzumenti rozlišujú základné chute vína ako sú sladkosť, kyslosť či horkosť. Tí pokročilejší rozoznávajú aj špecifickejšie arómy a chute – ovocné, kvetové, bylinkové, minerálne, tóny vyzrievania v dreve či korenisté tóny.

Skúsení milovníci vína, ale aj bežní konzumenti radi využívajú na objavovanie nových chutí službu Wine Door Club.

Kyslosť (acidita) vína sa odvíja od množstva kyseliny v hrozne. Vyššia kyslosť zvyčajne dáva vínu svieži a živý charakter, nižšia kyslosť zasa víno zjemní. Horkosť, alebo tiež adstrigencia pochádza z tanínov, ktoré sa nachádzajú v šupke bobúľ hrozna a v stonkách.

Someliér testuje víno priamo zo suda.
Zobraziť galériu (10)
Someliér testuje víno priamo zo suda.  (Zdroj: Getty Images)

Aróma vína je definovaná napríklad druhom nádoby, v ktorej víno kvasí - od ovocných a bobuľových aróm ako sú čerešne, ríbezle, jahody, maliny a broskyne až po kvetinové a bylinné arómy, ako sú levanduľa, bazalka a šalvia. Môže tiež obsahovať rôzne druhy drevnatých a korenistých tónov, ako sú vanilka, opečený toast, dubová kôra či korenie.

Chuť je však výsostne subjektívna kategória a individuálna voľba – pre niekoho je suché víno „kyslé ako ocot“, iný zasa neznesie vína s vyššou mierou cukru. Treba preto vyskúšať rôzne druhy vína, kým sa vám vytvorí vlastná „hitparáda“ chutí.

Skvelým kompasom pre vás môže byť jedinečná slovenská služba Wine Door Club, v ktorej vám každý mesiac namixuje kombináciu troch vín skúsený slovenský vinár a znalec vín Miro Fondrk.

Miro Fondrk patrí k nastupujúcej generácii vinárov, ktorí do slovenských vínnych pivníc priniesli špičkové technológie a znalosti svetovej úrovne.

Ku každému vínu dostanete aj množstvo informácií, napríklad o pôvode hrozna, regióne, podnebí a mnohé ďalšie, ktoré vám pomôžu postupne sa orientovať vo vzrušujúcom svete vínnych nadšencov. V štýlovom darčekovom boxe vám teda pravidelne pristane pred dverami prekvapenie vybrané odborníkom.

Wine Door Club vás prevedie svetom vín z pohodlia domova.
Zobraziť galériu (10)
Wine Door Club vás prevedie svetom vín z pohodlia domova.  (Zdroj: Wine Door Club)

Od jednoduchého k zložitému

Ak ste začínajúci milovník vína, mali by ste začať s jednoduchšími vínami. Tieto vína sú zvyčajne vyrobené z hrozna s nižšou cukornatosťou, takže majú menej alkoholu a menej zložitú chuťovú štruktúru. Sú svieže a ľahké, dobre sa pijú a sú obľúbené aj ako aperitív.

S rastúcimi skúsenosťami narastie aj chuť ochutnať robustnejšie a náročnejšie vína. Tie sú zvyčajne vyrobené z hrozna s vyššou cukornatosťou, majú vyšší obsah alkoholu a zložitejšiu chuťovú štruktúru.

Na pôvode hrozna záleží

Krajina, región, kde bolo hrozno pestované a ďalšie faktory, ako sú podnebie, pôda, nadmorská výška a podobne, môžu ovplyvniť chuť a kvalitu hrozna a teda aj kvalitu vína. Preto sa pri výbere vína oplatí venovať pozornosť aj tomu, odkiaľ hrozno pochádza. Skúsený milovník vína vie vďaka tomu predpokladať, čo od daného vína môže očakávať.

Vinica v Chile
Zobraziť galériu (10)
Vinica v Chile  (Zdroj: Getty Images)

Napríklad v Čile, kde je suché a teplé podnebie s veľkým množstvom slnečných dní, sa pestuje hrozno, ktoré má vyšší obsah cukru, čo zasa ovplyvňuje chuť a kvalitu vína. Na druhej strane, v Nemecku, kde je chladnejšie vlhkejšie podnebie, sa pestuje množstvo hrozna, ktoré má vyšší obsah kyseliny, čo tiež ovplyvňuje chuť a kvalitu vína.

Kombinovanie s jedlom

Ak plánujete podávať víno s jedlom, mali by ste výber vína prispôsobiť druhu jedla. Nespravíte chybu, ak sa pri výbere budete riadiť jednoduchým pravidlom – k ľahším jedlám podávajte ľahšie vína a k ťažším jedlám vína s plnšou chuťou. Svieže biele vínka ako je Rizling či Sauvignon Blanc sa hodí k šalátom, cestovinám, rôznym druhom rýb a kuraciemu mäsu. K divine, hovädziemu mäsu, ale aj k syrom, klobáskam či šunkám podávajte červené víno, napríklad Cabernet Sauvignon, exotickejší Syrah aj talianske Barolo. Sladšie vína sa hodia k sladkým omáčkam či dezertom a k ovociu naservírujte ľahké ružové víno.

Vínny box je plný vín a užitočných informácií.
Zobraziť galériu (10)
Vínny box je plný vín a užitočných informácií.  (Zdroj: Wine Door Club)

Ochutnávajte a nechajte sa viesť

Jednoduchý spôsob, ako sa dostať ku kvalitným vínam, je vínne predplatné. Táto originálna služba je určená ľuďom, ktorí radi ochutnávajú nové chute a majú radi kvalitné prekvapenia.

Vínne predplatné sa stáva čoraz obľúbenejším darčekom. Je osobný, dá sa prispôsobiť obdarovanému na mieru a robí radosť po celý rok. Aj originálne balenie každej zásielky zvyšuje zážitok a radosť z rozbaľovania.

Vínne predplatné funguje veľmi jednoducho: vyberiete si, ako často chcete vína dostávať (raz za jeden, dva či tri mesiace), zvolíte si preferenciu bielych či červených vín a môžete sa tešiť na pravidelné prekvapenie v podobe troch prémiových vín z rôznych kútov sveta. Nikdy však nebude chýbať jedno víno z niektorého z kvalitných slovenských vinárstiev. Vínne predplatné je bez viazanosti a pre nových členov sú pripravené výhodné vstupné bonusy, s ktorými ušetria až 10 - 60 eur.

VIAC O VÍNNOM PREDPLATNOM

Nedajte sa oblbnúť supermarketovými

Advertoriál pripravený v spolupráci so službou Wine Door Club.

Viac o téme: VínoDegustáciaSomeliérWine door club
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu