Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

V SaS vzniká rada pre záchranu zdravotníctva: Povedú ju Bittó Cigániková a Szalay

SaS a tím pre záchranu zdravotníctva Zobraziť galériu (8)
SaS a tím pre záchranu zdravotníctva (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - V opozičnej strane SaS vzniká rada pre záchranu zdravotníctva. Na jej čele budú poslankyňa Národnej rady SR Jana Bittó Cigániková a hlavný lekár Bratislavského samosprávneho kraja i kandidát strany na ministra zdravotníctva Tomáš Szalay. Na pondelňajšej tlačovej konferencii o tom informoval predseda SaS Richard Sulík.

Členmi rady sú okrem iných aj bývalý viceguvernér NBS a člen predstavenstva Všeobecnej zdravotnej poisťovne Martin Barto, projektová manažérka martinskej Nemocnice budúcnosti Martina Antošová či lekár zaoberajúci sa bezpečnosťou v zdravotníctve Vladimír Čermák. V rade bude aj bývalý šéf sietí polikliník ProCare a nemocníc Svet zdravia Vladimír Dvorový či podpredsedníčka dozornej rady Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Iveta Pospíšilová.

VIDEO: TK strany SaS: Predstavenie tímu pre záchranu zdravotníctva

Tlačová konferencia strany SaS: Predstavenie tímu pre záchranu zdravotníctva (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Zdravotníctvo ako jedno z top priorít

"Zdravotníctvo je jednou z našich dvoch-troch top priorít a ideme ho riadne riešiť," povedal Sulík s tým, že ak budú vo vláde, chcú sa o rezort zdravotníctva uchádzať. Program pre zdravotníctvo sa bude podľa jeho slov finalizovať najbližšie týždne. Zdravotníctvo označil za jeden z najväčších problémov. Strana chce preto okrem iného riešiť financovanie, digitalizáciu či bezpečnosť v zdravotníctve.

V SaS vzniká rada
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Zaoberať sa chce nemocničným aj ambulantným sektorom. Riešiť chce tiež nedostatok zdravotníkov, nedostupnosť liekov a dlhé čakacie doby. Prioritou strany bude aj dostupnosť kvalitných dát.

Prioritou je aj duševné zdravie

Bittó Cigániková doplnila, že pre SaS je prioritou aj duševné zdravie. "Je to pre nás taká vysoká priorita, že sa v tomto momente nezmestila do tohto celého konceptu, ale v budúcnosti predstavíme aj riešenie pre túto problematiku, aj odborníka, s ktorým spolupracujeme," povedala.

V SaS vzniká rada
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

V súvislosti s výstavbou novej nemocnice na bratislavských Rázsochách Szalay a Sulík skonštatovali, že sa to zo zdrojov z plánu obnovy nestihne. "Slovensko potrebuje novú komplexnú koncovú univerzitnú nemocnicu, to je bez diskusie. Zároveň však vyjadrujeme veľké pochybnosti o tom, či sú Rázsochy správne zvolenou lokalitou," dodal Szalay s tým, že nemocnica takéhoto typu by mala stáť skôr vo východnej časti mesta.

V SaS vzniká rada
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Viac o téme: SaSRichard SulíkTomáš SzalayJana Bittó CigánikováTím pre záchranu zdravotníctva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu