Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Poslanci z Republiky žiadajú podporu pre zverejňovanie volebných zápisníc

(Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Nezaradení poslanci Národnej rady (NR) SR pôsobiaci v mimoparlamentnej Republike vyzvali parlament, aby podporil návrh, ktorý hovorí o zverejňovaní volebných zápisníc. Predkladateľ Eduard Kočiš ozrejmil, že do návrhu zakomponovali pripomienky týkajúce sa napríklad časových lehôt.

Kočišov návrh novely zákona o podmienkach výkonu volebného práva hovorí o tom, že obce by mohli byť povinné zverejňovať zápisnice o priebehu a výsledku hlasovania vo volebnom okrsku na internete. Novela je v druhom čítaní. Účinná by mohla byť od 1. júna. Kočiš ozrejmil, že zápisnice by sa mali uverejňovať do 15 dní od volieb. V obciach, ktoré nemajú web, by sa mali zverejňovať na verejne prístupných tabuliach počas troch mesiacov.

Poslanci z Republiky žiadajú podporu pre zverejňovanie volebných zápisníc (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Zverejňovanie by sa nemalo týkať len okrskových a okresných volebných komisií, ale aj miestnych volebných komisií. Poslanec tvrdí, že koaliční poslanci nemali k návrhu "nejaké zvláštne výhrady", preto verí, že novelu parlament schváli. Zápisnice by podľa návrhu mali byť verejne prístupné komukoľvek. Poslanec v návrhu žiada, aby sa zo zápisníc mohlo dať robiť výpisy, odpisy a fotokópie, napríklad na vyžiadanie pre členov týchto komisií. Šéf Republiky a europoslanec Milan Uhrík tvrdí, že mnohí ľudia sa obávajú manipulovania volieb. Ohradil sa voči názorom, že tento návrh straší ľudí.

Poslanci zároveň avizujú podporu mimoriadnej schôdzi o cenách potravín, ktorú inicioval Smer-SD. Má sa začať o 13.00 h. Zároveň predložili dva návrhy, ktoré majú riešiť situáciu so zdražovaním. Jedným z nich je legalizácia domáceho chovu pre vlastnú spotrebu a druhým zníženie sadzby DPH na základné potraviny a zastropovanie obchodných marží reťazcov na úrovni maximálne 40 percent.

Viac o téme: Národná radaRepublikaEduard Kočiš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu