Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Jednoduché triky na oživenie vašej záhradky: Praktické rady vám uľahčia jarnú údržbu a sadenie

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Chladné zimné mesiace sú preč a jar a prvé teplé jarné dni nás mnohých vyženú do záhrad. Prinášame vám preto triky do jarnej záhrady, ktoré sú jednoduché a zároveň účinné. Mnoho z týchto jednoduchých pomôcok máte určite doma a pritom vašej záhrade môžu poslúžiť.

Ak ste kávičkár, istotne sa u vás doma nájde kávová usadenina. Tá nájde svoje využitie aj v záhrade. Kávová usadenina je poklad bohatý na živiny. Má neutrálne pH a a vie poslúžiť ako mulč, alebo aj odpudzovač škodcov. Milujú ju najmä kyslomilné rastliny ako azalky, hortenzie, čučoriedky a ľalie.

Podporíme školy, ktoré zavedú aktivity súvisiace so zelenými témami, tvrdí Budaj (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Ďalším skvelým tipom sú rozdrvené škrupiny z vajíčok. Odstraňujú škodcov ako sú slimáky a zároveň poskytujú dávku potrebného vápnika pre pôdu. Prekvapivým pomocníkom sú aj banánové šupky, ktoré sú zdrojom draslíka ale aj iných organických látok ako je uhlík, čím zlepšujú štruktúru a úrodnosť pôdy. Zároveň môžu prilákať užitočný hmyz do vašej záhrady.

Jednoduché triky na oživenie
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Ďalším skvelým pomocníkom v záhradke je dokonca mletá škorica. Svoje využitie nájde ako prirodzená ochrana proti plesňovým ochoreniam, najmä pre mladé rastliny. Poskytuje účinné a organické riešenie na ochranu vašich sadeníc. Postačí jemný posyp na povrch pôdy, na miesto, kde ste zasadili sadenice vašich rastlín. Škorica tak môže vytvoriť ochranný film proti škodlivým spóram húb a zároveň podporuje zdravý rast rastlín.

Ak bojujete s otravnou burinou, skúste posledný ale veľmi účinný trik. Na pôdu položte listy novín, ktoré potlačia rast buriny bez použitia chemikálií alebo pracného vytrhávania. Pôsobia ako bariéra a zároveň sa na pôde časom rozložia. Pred aplikáciou sa však uistite, že je pôda vlhká a burina ešte nezačala rásť, teda ideálne obdobie je na jar. Ak by listy novín mal zdvihnúť vietor, zaistite kraje sponkami alebo prisypte trochu zeminy. A teraz už len hor sa do práce!

 

Viac o téme: ZáhradaJarRadímeTipy a trikyJarná záhrada
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu