Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Odborníčka radí: Štyri potraviny, z ktorých určite nevykrajujte pleseň a hneď ich vyhoďte

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Na Twitteri vyvolal "Test hnusu z jedla" búrlivú diskusiu o plesnivých potravinách. Odborníčka na bezpečnosť potravín odhalila, kedy sa dá jedlo po odstránení plesne ešte jesť a ktoré potraviny by sme už, naopak, radšej mali vyhodiť.

Stránka IDRlabs s kvízami a článkami založenými na vedeckom výskume zverejnila Test hnusu z jedla. Ten žiada ľudí, aby na stupnici absolútneho súhlasu po úplny nesúhlas zoradili 32 tvrdení súvisiacich s potravinami. Na záver kvízu sa čitateľ dozvie, ktoré kategórie potravín ho najviac znechucujú. Kategórie tvoria hygiena, ľudská kontaminácia, prezreté ovocie, prezretá zelenina, ryby, mäso, hmyz a pleseň. 

Odborníčka radí: Štyri potraviny,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Kvíz rozvíril vášnivú diskusiu na Twitteri. "To, že mnohí z vás zrejme jedia neviditeľné plesnivé časti chleba, v skutočnosti veľa vysvetľuje," poznamenala jedna užívateľka v tweete, ktorý sa stal virálnym. Plesnivé potraviny viacerých užívateľov iritovali. Odborníčka na bezpečnosť potravín Sylvia Andersonová pre Insider povedala, že v závislosti od potraviny je niekedy v poriadku odstrániť len plesnivú časť a ostatok zjesť. Patrí sem napríklad pevné ovocie a pevná zelenina, no upozorňuje na krížovú kontamináciu noža. Pleseň podľa nej možno odrezať aj v prípade, že ide o tvrdý syr alebo tvrdú salámu.

Odborníčka radí: Štyri potraviny,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Jedno z tvrdení kvízu sa pýtalo: "Nebudem jesť marmeládu, z ktorej je odstránená pleseň z povrchu." Hoci mnoho ľudí bolo z týchto slov znechutených, Andersonová tvrdí, že v prípade marmelády a želé je ešte v poriadku odstrániť pleseň. Je v nich totiž veľa cukru, ktorý je konzervačnou látkou.

Potraviny s plesňou, ktorým sa ale určite treba vyhnúť, sú jogurty, kyslá smotana a mäkký syr. Aj keby ste z nich pleseň odstránili, v potravine sa nachádza vlhkosť, kde sa môže ďalej šíriť. To isté platí pre omáčky na cestoviny. Aj keď po zoškrabaní už pleseň nevidno, nemusí to znamenať, že jedlo je jedlé. V tomto prípade expertka upozorňuje, že niektoré plesne produkujú toxické látky, ktoré môžu spôsobiť alergickú reakciu, takže je lepšie byť opatrný. 

Viac o téme: PleseňJedloOtrava jedlom
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu