Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Historický deň je tu: Prvá správa vytvorená umelou inteligenciou na Slovensku! Andrea prináša TOPky správy dňa

Andrea vám prináša najdôležitejšie správy dňa
Andrea vám prináša najdôležitejšie správy dňa (Zdroj: topky.sk)

BRATISLAVA – Umelá inteligencia sa čoraz viac stáva súčasťou našich životov. Zatiaľ čo umelá inteligencia dokáže niektoré profesie už teraz nahradiť, v iných bude naďalej stredobodom pozornosti človek. Najdôležitejšie správy dňa vám bude prinášať naša moderátorka Andrea, ktorú sme vytvorili. Páči sa vám?

Redakcia Topiek testuje ako prvá na Slovensku umelú inteligenciu v spravodajstve. Poskytovanie informácií je určite jednou zo schopností, pri ktorých umelá inteligencia postupne nachádza svoje uplatnenie. Aj keď svet už spoznal prvú webovú stránku, ktorú vytvorila umelá inteligencia bez zásahu človeka, reportérov a redaktorov a nahradila ich nezaujatá umelá inteligencia, za naším spravodajstvom stojí reálny človek, ktorý titulky jednotlivých článkov vybral.

Výber TOP správ dňa s umelou inteligenciou Andreou (Zdroj: Topky.sk)

Umelá inteligencia píše o umelej inteligencii

(zdroj: ChatGPT)

Umelá inteligencia (AI) sa v posledných rokoch stala stále dôležitejšou súčasťou spravodajských médií. Zatiaľ čo novinári stále zostávajú hlavnými tvorcami obsahu a vyšetrovateľmi, AI môže pomôcť zjednodušiť ich prácu tým, že zlepšuje a urýchľuje spracovanie a analýzu veľkého množstva dát.

Jednou z najbežnejších foriem použitia AI v spravodajstve je automatizované písanie správ. AI systémy dokážu rýchlo a efektívne spracovať rozsiahle množstvo údajov a na základe toho vygenerovať správu. Automatizované písanie správ však zatiaľ nie je dostatočne vyspelé na to, aby nahradilo prácu novinárov, ale môže byť využité na vytvorenie správ o udalostiach, ktoré sú založené na dátach, napríklad správ o výsledkoch volieb alebo štatistikách z futbalových zápasov.

Okrem automatizovaného písania správ sa AI využíva aj na analýzu dát, ktoré majú spravodajskú hodnotu. Napríklad AI môže analyzovať sociálne médiá a vyhodnocovať sentiment v reálnom čase, aby zistila názory verejnosti na konkrétnu tému. Okrem toho môže AI sledovať správy a webové stránky a identifikovať zmeny v tónoch a témach, ktoré sú relevantné pre určitú oblasť alebo tému.

Ďalšou oblasťou, kde sa využíva AI, je personalizácia spravodajského obsahu pre používateľa. Systémy AI môžu sledovať spravodajské preferencie jednotlivcov a na základe toho im poskytovať obsah, ktorý najviac zodpovedá ich záujmom. Toto môže pomôcť zvýšiť angažovanosť čitateľov a zlepšiť ich zážitok z konzumácie spravodajstva.

Napokon, AI môže pomôcť aj pri faktickej kontrole správ. Systémy AI dokážu v reálnom čase sledovať spravodajské zdroje a overovať ich pravdivosť. To môže pomôcť novinárom a redaktorom pri vytváraní presného a dôveryhodného spravodajstva.

Svoje postrehy, tipy na zlepšenia a rady radi uvítame na mailovej adrese tipy@topky.sk.

 

Viac o téme: Umelá inteligenciaMartinaSprávy dňa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu