Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vyhláška o titulkoch upraví aj ich využitie v programoch vysielaných naživo

Ministerstvo kultúry
Ministerstvo kultúry (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Nová vyhláška Ministerstva kultúry (MK) SR o titulkoch pre osoby so sluchovým postihnutím bude riešiť aj pravidlá v prípade programov vysielaných naživo. Vyplýva to z návrhu predpisu, ktorý rezort kultúry predložil do medzirezortného pripomienkového konania (MPK).

"Vyhláška, ktorá túto problematiku upravuje v súčasnosti, nedokáže po siedmich rokoch od platnosti reflektovať na aplikačné nedostatky, možnosti povinných osôb i technologický vývoj," objasnil rezort kultúry potrebný dôvod novelizácie predpisu.

V novej vyhláške sa upravujú technické požiadavky na titulky pre osoby so sluchovým postihnutím, spôsob zabezpečenia synchronizácie so zvukovou stopou, odlíšenie titulkov, pravidlá uvádzania titulkov v prípade textu v cudzom jazyku i možnosti úpravy titulku, ak nie je možné zabezpečiť doslovný prepis. "Vývoj technológií umožňuje titulkovať aj programy vysielané naživo, vyhláška preto upravuje i tieto možnosti," dodáva rezort.

Pripomína, že návrh je výsledkom rokovaní pracovnej skupiny, ktorej členmi boli zástupcovia dotknutých osôb a subjektov vrátane predstaviteľov organizácií osôb so sluchovým postihnutím, odborníkov na tvorbu titulkov i zástupcov vysielateľov. Nová vyhláška má nadobudnúť účinnosť od 1. januára 2024.

Viac o téme: NávrhTitulkyMinisterstvo kultúry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu