Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Pokiaľ TOTO nezmeníme, koledujeme si o ďalšiu medzinárodnú hanbu: V dovoze ruskej ropy sme nezastaviteľní!

Európska únia je stále druhá v importe ruských fosílnych palív: Slovensko obsadilo prvú nelichotivú priečku. Zobraziť galériu (4)
Európska únia je stále druhá v importe ruských fosílnych palív: Slovensko obsadilo prvú nelichotivú priečku. (Zdroj: Getty Images, SITA/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, SITA/AP)

BRATISLAVA – Už vyše roka sa európsky kontinent potyká s novou realitou a faktom, že jedna zo svetových veľmocí narúša celistvosť mapy Európy. Tento krok Ruskej federácie mal za následok dnes už známu vlnu obmedzení, ktorá sa týka aj strategického vývozu ruských fosílnych palív do zahraničia. Aj keď sa celá Európa valí cestou k diverzifikácii zdrojov, na Slovensku to vyzerá, že od nezávislosti na ruských palivách máme ešte stále ďaleko.

Archívne video:

Propagandista Kremľa navrhuje napadnúť Slovensko (Zdroj: Twitter/ Anton Gerashchenko)

Aj keď sme už v roku 2023 mali byť o krok ďalej, aktuálna situácia pôsobí aktuálne tak, že Slovenská republika sa v obmedzeniach na dovoz ruských palív neposunula zatiaľ skoro vôbec. Podľa portálu Dáta bez pátosu má Slovensko oproti iným krajinám EÚ import energetických zdrojov stále na zvýšenej úrovni. Aj keď sa k diverzifikácii zdrojov blížime, situácia zatiaľ pôsobí až komicky pomaly. „Takmer všetko sme brali, ale aj berieme z Ruska. Naďalej aj v roku 2023 a aj teraz v apríli,“ upozornil portál.

 

SLOVENSKO ZAS V PROTISMERE / dovoz z Ruska Slovensko oproti iným krajinám EÚ import energo zdrojov (ropa, plyn, uhlie)...

Posted by Dáta bez pátosu on Monday, April 17, 2023

Aj keď je Slovensko jednou z najmenších členských krajín a v počte obyvateľov nesiahame iným gigantom ani po členky. Naše úspechy v neschopnosti diverzifikácie sú zatiaľ značné. Slovensku sa dokonca podarilo v rebríčku dovozu palív z Ruska za uplynulé 4 mesiace vyšvihnúť na prvé miesto. Slovensko tak za prvých 100 dní tohto roka doviezlo energetické zdroje v hodnote skoro 1,5 miliardy eur. Je však potrebné podotknúť, že v podobnej situácii sa aktuálne nachádza aj Belgicko, ktoré v rovnakom časovom období za svoj energetický import zaplatilo len o niečo menej.

Graf: Krajiny s najväčším importom ruských fosílnych palív z EÚ (v eurách)
Zobraziť galériu (4)
Graf: Krajiny s najväčším importom ruských fosílnych palív z EÚ (v eurách)  (Zdroj: CREA)

Do ruského rozpočtu prispievame značnou mierou, v posledných mesiacoch nás dobehlo Belgicko

Svoju pozíciu si pravdepodobne zachováme aj naďalej. Len v poslednom týždni (3. 4. – 9. 4.) sa nám podľa dát Centra pre výskum energií a čistého ovzdušia (CREA) podarilo do našich zásob doplniť fosílne ruské palivá v hodnote, ktorá sa blíži skoro k stovke miliónov eur. Z krajín EÚ napokon druhé a tretie miesto obsadili naši západní a južní susedia. Aj keď je Česká republika na druhom mieste, ich dovoz dosiahol len niečo málo cez polovicu hodnoty zdrojov (50 mil. €), ktoré sme doviezli my.

Graf: Dovoz fosílnych palív z Ruska v eurách (3. - 9. apríl)
Zobraziť galériu (4)
Graf: Dovoz fosílnych palív z Ruska v eurách (3. - 9. apríl)  (Zdroj: CREA)

Najväčším ťahúňom je Čína, EÚ si drží stabilné druhé miesto

Ruský rozpočet za uplynulé mesiace najviac profituje z príjmov, ktoré za energie prichádzajú priamo z peňaženiek občanov Čínskej ľudovej republiky. Čína len od začiatku tohto roka importovala ruské energo-zdroje v hodnote skoro 15 miliárd eur. Naproti tomu všetky členské štáty Európskej únie nakúpili fosílne palivá od Ruska v súhrnnej hodnote len okolo 8 miliárd eur. Tretie miesto si napokon udržala India. Jedným z najväčších prispievateľov je dlhodobo aj Turecko, ktoré do ruského rozpočtu len v tomto roku prispelo zhruba 6 miliárd eur.

Graf: Najväčší dovozcovia ruských fosílnych palív na svete (v eurách)
Zobraziť galériu (4)
Graf: Najväčší dovozcovia ruských fosílnych palív na svete (v eurách)  (Zdroj: CREA)

Viac o téme: RuskoRopaEurópska úniaPlynFosílne paliváUhlie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu