Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Súdny dvor Európskej únie znížil Poľsku pokutu z jedného milióna na 500-tisíc eur denne

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Geert Vanden Wijngaert)

BRUSEL - Súdny dvor EÚ v piatok oznámil, že v spore Európskej komisie (EK) s Poľskom ohľadom nezávislosti sudcov znížil sumu denného penále pre túto krajinu z jedného milióna na 500.000 eur denne. Informuje o to spravodajca TASR.

Po zvážení situácie podpredsedom Súdneho dvora EÚ sa suma zníži odo dňa podpísania tohto uznesenia. Dospel k záveru, že opatrenia prijaté Poľskom môžu vo veľkej miere zaistiť plnenie predbežných opatrení z rozhodnutia súdu v júli 2021. Zmeny prijaté Poľskom však podľa podpredsedu nie sú dostačujúce na plnenie všetkých opatrení súdu.

Poľsko si nesplnilo povinnosti

Európska komisia (EK) podala v roku 2021 na Súdnom dvore EÚ žalobu na Poľsko za nesplnenie povinností. EK tvrdila, že určité legislatívne zmeny týkajúce sa organizácie súdnictva v Poľsku sú v rozpore s právom Únie. Poľsku bola uznesením podpredsedu Súdneho dvora EÚ z 27. októbra 2021 uložená povinnosť platiť EK penále vo výške jedného milióna eur denne. Uloženie pokuty sa považovalo za nevyhnutné na účely zaručenia toho, aby Poľsko zaistilo účinnosť predbežných opatrení súdu, o ktorých sa rozhodlo v júli 2021 a ktorých cieľom bolo pozastavenie uplatňovania vnútroštátnych ustanovení napadnutých eurokomisiou.

Súdny dvor vydá rozhodnutie 5. júna

Poľsko podalo 10. marca 2023 na Súdny dvor EÚ návrh na zrušenie alebo zmenu uznesenia, ktorým bola pokuta uložená. Varšava to zdôvodnila tým, že zavedením niektorých legislatívnych zmien si Poľsko splnilo povinnosti, ktoré mu boli uložené na základe predbežných opatrení súdu. Súdny dvor EÚ vydá v tejto veci rozsudok 5. júna.

Viac o téme: Pokuta PoľskoSúdny dvor EÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu