Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Drlička sa vracia do funkcie generálneho riaditeľa SND: Vymenuje ho ministerka kultúry

Matej Drlička
Matej Drlička (Zdroj: Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Staronovým šéfom Slovenského národného divadla (SND) sa stane Matej Drlička. Do funkcie generálneho riaditeľa prvej divadelnej scény ho k 1. máju vymenuje na základe ukončeného procesu verejného vypočutia dočasne poverená ministerka kultúry Natália Milanová. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva kultúry (MK) SR Zuzana Viciaňová.

Drličku odporučila 17. marca hodnotiaca komisia v procese verejného vypočutia ako jediného zo štvorice uchádzačov. Ministerka po zverejnení odporúčania požiadala komisiu o detailnejšie zdôvodnenie tohto odporúčania, malo slúžiť ako podklad pre jej finálne rozhodnutie.

 

DO SND SA VRACIA MATEJ DRLIČKA Staronovému riaditeľovi želám veľa pracovných úspechov. Nech Slovenské národné divadlo...

Posted by Eduard Heger - predseda vlády SR on Monday, April 17, 2023

Drlička viedol SND od januára 2021, keď bol na základe výberového procesu vymenovaný do funkcie. Z postu bol na začiatku novembra 2022 odvolaný, dôvodom boli jeho medializované vyjadrenia na adresu umelcov a politikov. Drlička sa za svoje slová ospravedlnil, ministerke zároveň ponúkol rezignáciu.

Archívne VIDEO: Odstupujúci riaditeľ SND Drlička sa verejne ospravedlnil

Odstupujúci riaditeľ SND Drlička sa verejne ospravedlnil (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Neskôr naznačoval, že manažment pod jeho vedením bol šikanovaný poslancami z Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá v dôsledku názorovej konfrontácie týkajúcej sa opodstatnenosti redukcie sólistického súboru Opery SND. Prihlásil sa do vyhláseného procesu verejného vypočutia, v rámci ktorého deklaroval, že je v prípade opätovného získania funkcie pripravený dokončiť a rozvíjať projekty, ktoré so svojím manažmentom začal v predchádzajúcom období.

Viac o téme: Generálny riaditeľBratislavaSNDMatej Drlička
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu