Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Milanová hovorila s francúzskou ministerkou Malakovou: Prebrali aj pomoc pre Banskú Štiavnicu

Natália Milanová
Natália Milanová (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA/PARÍŽ - Francúzsko bude hľadať spôsob pomoci pri sanácii požiarom zasiahnutej lokality UNESCO v Banskej Štiavnici, a to i prostredníctvom nového grantového systému francúzskeho ministerstva kultúry. Po spoločnom stretnutí to naznačili ministerky kultúry oboch krajín Rima Abdul Malaková a Matália Milanová. Rozhovor bol súčasťou programu šéfky slovenského rezortu počas jej pracovnej cesty vo Francúzsku v stredu (3. 5.) až piatok.

"Grantový systém francúzskeho rezortu kultúry by mohol byť sprístupnený pre Slovensko tak, aby niektoré personálne a finančné zdroje mohli byť využité aj pri záchrane požiarom postihnutého kultúrneho dedičstva v Banskej Štiavnici, čím by sa dosiahla synergia s grantovým systémom Ministerstva kultúry SR," uviedlo Ministerstvo kultúry (MK) SR.

Archívne video: Ministerka kultúry Natália Milanová o požiari a podpore pre Banské múzeum v Banskej Štiavnici

Ministerka kultúry Natália Milanová o požiari a podpore pre Banské múzeum v Banskej Štiavnici (Zdroj: TASR/Michal Svítok)


Témou bilaterálneho rokovania bol aj aktuálny stav Európskeho aktu o slobode médií (EMFA - European Media Freedom Act), ktorý je momentálne jednou z prioritných tém Európskej únie (EÚ) v oblasti médií, ich slobody a nezávislosti. Vo vzťahu k EMFA sa ministerky zhodli na potrebe zachovať ustanovenia o verejnoprávnych médiách a na zvýšení transparentnosti pri zadávaní štátnej reklamy.

Ocenili pokrok Slovenska

Ministerka Milanová sa v Paríži stretla aj s predstaviteľmi mimovládnej organizácie Reportéri bez hraníc. Generálny tajomník organizácie Reportéri bez hraníc Christophe Deloire na stretnutí s ministerkou kultúry ocenil pokrok Slovenska, prezentovaný medziročným posunom v celosvetovom rebríčku tlače z 27. na 17. miesto. Vyzval na pokračovanie v aktivitách na zvýšenie bezpečnosti novinárov, nezávislosti médií a ich dôveryhodnosti.

Poštové známky pre Bratislavu

Pri príležitosti 30. výročia nadviazania slovensko-francúzskych diplomatických vzťahov sa vo štvrtok (4. 5.) uskutočnil v parížskej sieni Salle Gaveau slávnostný koncert Štátnej filharmónie Košice a medzinárodne uznávanej slovenskej sopranistky Slávky Zámečníkovej. Francúzska pošta takisto predstavila sériu poštových známok venovaných Bratislave z dielne francúzskej ilustrátorky Mathilde Laurentovej. "Je to nová séria v rámci každoročne vydávaného súboru, ktorým francúzska pošta predstavuje vybranú metropolu EÚ, kolekcia predstavuje v tomto prípade dominanty Bratislavy - Bratislavský hrad, historickú budovu radnice, Kostol sv. Alžbety (Modrý kostolík) a Michalskú vežu," objasnilo MK.

Ministerka Milanová si takisto pripomenula 104. výročie výročia úmrtia generála Milana Rastislava Štefánika, pietny akt pri tejto príležitosti sa uskutočnil v Meudone pri Paríži, kde Štefánik istý čas pôsobil v tamojšom observatóriu.

Viac o téme: PožiarBanská ŠtiavnicaNatália Milanová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu