Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

POZOR Skontrolujte si skrinku v kúpeľni: Kontrolóri odhalili nebezpečné výrobky, TIETO radšej vyhoďte

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na viacero nebezpečných kozmetických výrobkov. Do systému Safety Gate RAPEX (systém EÚ na rýchlu výmenu informácií o nebezpečných nepotravinových výrobkoch) ich nahlásili kontrolné orgány v Rumunsku, v Nemecku, vo Francúzsku a v Taliansku. Informoval o tom Marek Eliáš z komunikačného odboru ÚVZ SR.

Archívne video: Úrad verejného zdravotníctva upozornuje na prípady osýpok v hlavnom meste

Úrad verejného zdravotníctva upozornuje na prípady osýpok v hlavnom meste (Zdroj: ÚVZ SR)

Ide o mydlo značky Igienol, výrobok po holení značky D'Amaris Solea Men, tekuté krémové mydlá Tesori d'Oriente, toaletná voda Ralph Lauren. Nahlásili aj sprchové gély, sprejový dezodorant a tekuté mydlo značky Borotalco, mydlo značky English home, krém na tvár Elizabeth Arden, kolínske vody a toaletná voda pre mužov značky Free Love, šampón Vidal, krém na tvár Setablu a pleťové sérum Natura Siberica či parfum pre ženy značky Jfenzi.

Toaletná voda Ralph Lauren
Zobraziť galériu (4)
Toaletná voda Ralph Lauren  (Zdroj: TASR/ÚVZ SR)

Zakázaná látka v zložení

Výrobky majú v zozname zložiek uvedenú zakázanú látku Butylphenyl Methylpropional, čo je v rozpore s európskymi nariadením o kozmetických výrobkoch. Látka môže poškodiť reprodukčný systém a môže spôsobiť senzibilizáciu pokožky. ÚVZ SR upozornil tiež na sérum na riasy, v ktorom sa nachádza látka Cloprostenol isopropylester. Tá je viazaná na lekársky predpis a výrobok nie je podľa úradu bezpečný.

Sérum na riasy Wimpernwunder Eyelash Conditioner
Zobraziť galériu (4)
Sérum na riasy Wimpernwunder Eyelash Conditioner  (Zdroj: TASR/ÚVZ SR)

Upozorňuje aj na mydlo v tvare koláčika značky il mio girasole. Poukázal na jeho tvar, vzhľad, farbu a veľkosť, ktoré sú ľahko zameniteľné s potravinou. "Z dôvodu zámeny vyššie uvedeného výrobku s potravinou môže dôjsť k požitiu výrobkov, hlavne u malých detí. Malé časti sa dajú ľahko oddeliť a deti si ich môžu vložiť do úst, čo by mohlo znamenať riziko zadusenia, alebo malé časti končiace v tráviacej trubici môžu poškodiť zdravie dieťaťa," uviedol úrad.

Viac o téme: NebezpečnéZloženieKozmetické výrobkyZakázaná látka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu