Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Napriek názorovým sporom má byť spoločným záujmom ochrana demokracie

Zuzana Čaputová
Zuzana Čaputová (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Napriek názorovým a hodnotovým sporom medzi liberálnejšie a konzervatívne ladenou časťou spoločnosti má ostať spoločným záujmom ochrana demokracie. Prezidentka SR Zuzana Čaputová to uviedla pri príležitosti pamätného Dňa nespravodlivo stíhaných.

"Deň nespravodlivo stíhaných oživuje slová Silvestra Krčméryho, že pravda je silnejšia než moc a žiadnymi represiami sa nedá umlčať," podotkla prezidentka s tým, že pred 73 rokmi sa odohral mocenský zásah komunistického režimu proti cirkvi v podobe násilného vyvezenia rehoľníkov z kláštorov. Dodala, že násilné uplatňovanie moci má sympatizantov aj v súčasnosti.

Archívne VIDEO

Vyjadrenie prezidentky SR po prvom dni úradovania v Košiciach (Zdroj: TASR/František Iván)

"Na temné stránky našej minulosti mnohí zabúdajú alebo ich prikrývajú spomienkovým optimizmom," zdôraznila na sociálnej sieti. "Akokoľvek nás niekedy delia názorové a hodnotové spory medzi liberálnejšie a konzervatívne ladenou časťou spoločnosti, ostáva naším spoločným záujmom chrániť demokraciu a nepripustiť, aby sa opakovali podobné udalosti, aby ktokoľvek trpel pre svoju vieru či presvedčenie," podotkla.

 

Pred 73 rokmi sa odohral krutý mocenský zásah komunistického režimu proti cirkvi. Počas takzvanej Akcie K v noci z 13....

Posted by Zuzana Čaputová on Thursday, April 13, 2023
Viac o téme: PrezidentkaZuzana ČaputováOchrana demokracie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu