Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Slovensko upozorňuje na neochotu sociálnych sietí mazať nenávistný obsah

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Pixabay)

BRATISLAVA/BRUSEL - Slovensko v utorok na zasadnutí Rady EÚ pre všeobecné záležitosti v Bruseli predložilo na rokovanie tému spojenú so šírením dezinformácií a slabou odozvou zo strany veľkých digitálnych platforiem na výzvy mazať nenávistný obsah. Po skončení rokovaní to potvrdil štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí SR Andrej Stančík.

Ocenil, že Slovensko má v tomto podporu viacerých členských štátov a sú medzi nimi aj "zásadní hráči". Podľa jeho slov sa v EÚ bude s témou ďalej pracovať, kým členské krajiny nedospejú k uspokojivému riešeniu.

Iba jeden človek moderuje obsah pre Slovensko

"Ide o problém, s ktorým sa sociálne médiá nevedia vyrovnať. Na Slovensku pre celý slovenský Facebook máme iba jedného človeka, ktorý moderuje obsah. Priemerne trvá odpoveď 42 dní ako reakcia na podnet na zmazanie toxických či nebezpečných obsahov, ktoré neraz vyzývajú na násilie," vysvetlil Stančík.

Andrej Stančík
Zobraziť galériu (2)
Andrej Stančík  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Spresnil, že pozná veľa prípadov, keď spoločnosť Meta, ktorá spravuje Facebook, na podnety nekonala. Podľa jeho slov tým, že Slovensko nie je anglofónna krajina, správcom sociálnych sietí až tak nezáleží na čistení obsahu. Podobným problémom podľa neho čelia aj iné členské krajiny EÚ, aj preto podporili utorňajšiu iniciatívu Slovenska. "Ak budeme vystupovať jednotne, tak tá pozícia bude celkom iná, ako keby sme konali osamotene," upozornil.

Treba volať po väčšej transparentnosti sociálnych médií

Stančík tvrdí, že treba volať po väčšej transparentnosti sociálnych médií. Veľa si sľubuje od zákona EÚ o digitálnych službách. "(Sociálne siete) nemôžu zarábať peniaze bez toho, aby mali zodpovednosť za to, čo sa tam publikuje, a bez toho, aby vyvinuli úsilie toxické obsahy zmazať," zhrnul.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu