Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Záujem SR a Rakúska o sídlo inštitútu

Alfred Gusenbauer a Robert Fico
Alfred Gusenbauer a Robert Fico

Slovensko a Rakúsko dnes v Bratislave pred akreditovanými veľvyslancami v Slovenskej republike prezentovali spoločnú kandidatúru Bratislavy a Viedne na sídlo Európskeho inovačného a technologického inštitútu. "Je to po prvýkrát, čo sa dve krajiny uchádzajú o takúto záležitosť v EÚ.

To je osobitne atraktívne," uviedol dnes pred novinármi rakúsky minister pre vedu a výskum Johannes Hahn. Podľa neho pre malé a stredne veľké krajiny je možné udržať trend v rámci vedy a výskumu iba vtedy, keď sa spoja. "Chceme tiež ukázať, že v EÚ neexistujú starí a noví členovia, ale rovnakí. Sme Európou spoločného rozvoja," vyhlásil.

Zároveň zdôraznil, že na projekte sa môže okamžite začať pracovať, pretože infraštruktúra v oblasti vedy a výskumu existuje v Bratislave i vo Viedni. Inštitút by podľa rakúskeho ministra mal začať fungovať na začiatku roka 2009.

Už 1. apríla predseda vlády SR Robert Fico a rakúsky spolkový kancelár Alfred Gusenbauer vo Viedni podpísali spoločný list európskym predstaviteľom, v ktorom vyjadrujú záujem o umiestnenie budúceho ústredia Európskeho inštitútu inovácií a technológií (EIT) v rozvojovej zóne Bratislava-Viedeň. Nový subjekt, ktorý má prostredníctvom integrácie vysokých škôl, výskumu a priemyslu zabezpečiť konkurencieschopnosť Európskej únie v oblasti inovácií má byť jednou z najdôležitejších inštitúcií vytvorených na európskej úrovni v blízkej budúcnosti a vytvorí možnosti pre univerzity a výskumné centrá.

Návrh na zriadenie EIT bol súčasťou revízie Lisabonskej stratégie z roku 2005 a je prvou iniciatívou EÚ, ktorá má vytvoriť špičkové strediská vysokoškolského vzdelávania a výskumu.

Vedomostné a inovačné spoločenstvá (KICs) združujúce univerzity, výskumné organizácie a podniky majú aktívne pôsobiť v strategických oblastiach, ako sú klimatické zmeny či obnoviteľné zdroje energie.

EIT má riadiť správna rada, ktorej úlohou bude výber KICs a vytváranie sedemročných Strategických inovačných plánov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu