Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Pálčivá téma trestov pre šéfov nemocníc sa zamotáva: Visolajský a spol. Karasovu alternatívu zmietli zo stola

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel, Maarty)

BRATISLAVA - To, či budú riaditelia nemocníc pre nedostatok personálu končiť za mrežami, alebo nie, stále jasné nie je. Na novinku z dielne rezortu spravodlivosti sa totiž zviezla vlna kritiky a nakoniec bol proti tomu, aby novela prešla, aj poverený minister spravodlivosti Viliam Karas. Dokonca predstavil alternatívu. Lekárski odborári, ktorí trestnoprávnu zodpovednosť šéfov nemocníc žiadali, si však stoja za svojim.

Dočasne poverený minister spravodlivosti Viliam Karas sa má budúci týždeň opäť stretnúť so zástupcami Lekárskeho odborového združenia v súvislosti s novým trestným činom ohrozenia poskytovania zdravotnej starostlivosti. Na utorkovom stretnutí im podľa jeho slov predstavil alternatívne riešenia, ktoré majú prerokovať. Vyplýva to z jeho vyjadrenia po rokovaní vlády. "Navrhol som im možný postup a alternatívne riešenia, ktoré sú oveľa efektívnejšie a majú šancu, aby prešli parlamentom," povedal Karas s tým, že návrh sa pozdáva aj štátnemu tajomníkovi Michalovi Palkovičovi, ktorý aktuálne riadi rezort zdravotníctva. "Budeme na tom ďalej pracovať a budúci týždeň po ďalšom stretnutí s odborármi budeme komunikovať postup," dodal.

Archívne video: Minister spravodlivosti Viliam Karas o darovaní migov: Je tam právna cesta 

Minister spravodlivosti Viliam Karas o darovaní migov: Je tam právna cesta (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Budúcotýždňové stretnutie s lekárskymi odborármi potvrdil aj Palkovič. "Máme riešenie, ktoré je nie až tak hraničné. To znamená, že o trestnoprávnej zodpovednosti sa nebudeme baviť," skonštatoval. Vyvodzovanie trestnoprávnej zodpovednosti voči vedeniu nemocníc za nedostatok zdravotníkov by podľa neho bolo v súčasnosti viac destabilizačné ako prospešné.

Odborári Karasovej alternatíve neprikývli 

Lekárski odborári však predostretý zámer ako alternatívu nevnímajú. Pripomenuli, že k takým krokom sa podľa nich zaviazala vláda v memorande, preto jeho plnenie v inom bode nie je možné chápať ako alternatívu. "Iba preťatie bludného kruhu vzájomného umývania si rúk zavedením trestnoprávnej zodpovednosti a zapojením nezávislých subjektov hodnotenia môže priniesť zlepšenie v zdravotníctve," skonštatoval predseda LOZ Peter Visolajský.

Združenie zároveň očakáva, že vláda začne riešiť aj ostatné záväzky z memoranda. Poukazuje na to, že problémy slovenského zdravotníctva sa riešia len počas lekárskych výpovedí. Po ich stiahnutí sa záväzky plniť presávajú. "Ak slovo a ani podpis premiéra v tejto krajine nič neznamenajú, tak sa nemožno čudovať, že obyvatelia neveria politikom a vláde," odkázal Visolajský.

Pálčivá téma trestov pre
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Medializované informácie, že riaditelia nemocníc nemôžu niesť trestnú zodpovednosť za nedostatok lekárov a sestier je podľa neho nekorektný, pretože opak je pravdou. Práve neexistujúce sankcie sa závažne podieľajú na nedostatku lekárov a sestier v nemocniciach, keďže vedenia nemocníc nie sú nútené prijímať lekárov a ostatný zdravotnícky personál. Noví lekári podľa Visolajského hovoria, že by sa zamestnali v slovenských nemocniciach, ale nikto im prácu neponúka, a preto odchádzajú do zahraničia.

Rezort spravodlivosti navrhuje zaviesť nový trestný čin ohrozenia poskytovania zdravotnej starostlivosti v novele Trestného zákona. Má spočívať v úmyselnom porušení povinnosti zabezpečiť dostatok zdravotníkov. Návrh vychádza z memoranda o zlepšení zdravotníctva medzi vládou SR a LOZ. Karas tento týždeň avizoval, že ak s LOZ nedôjde k dohode, je ochotný návrh stiahnuť.

Viac o téme: Trestný zákonLOZViliam Karas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu