Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Pozemkový fond je v úzkych: Podozrenia z korupcie v OĽaNO! Ministerstvo pôdohospodárstva dáva od prípadu ruky preč

SPF čelí obvineniam z korupcie a ameterizmu: Na pretrase je aj generálny riaditeľ Ján Marosz. Zobraziť galériu (5)
SPF čelí obvineniam z korupcie a ameterizmu: Na pretrase je aj generálny riaditeľ Ján Marosz. (Zdroj: SITA/Diana Černáková, Getty Images)

BRATISLAVA – Pôda pod nominantmi OĽaNO v Slovenskom pozemkovom fonde (SPF) je v plameňoch. Fond čelí obvineniam z tunelovania, korupcie, či dokonca amaterizmu. Kameňom úrazu má byť nadmerný počet pracovníkov na dohodu, ktorých výhody ďaleko presahujú očakávania pri tomto type práce. Od prípadu dáva ruky preč aj Ministerstvo pôdohospodárstva, tvrdia, že SPF nie je ich podriadenou organizáciou.

Archívne video:

Zlatá baňa v SPF za éry strany SMER-SD (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Podozrenia z rodinkárstva, či vytváranie umelých pracovných miest. Odborári na podobné problémy v Slovenskom pozemkovom fonde upozorňovali už septembri 2022. Dnes to však vyzerá, že odborári mali o škandáloch SPF pod vedením hnutia OĽaNO celý čas pravdu. "Táto štátna inštitúcia sa cez systém dohôd stala odkladiskom straníckych nominantov,“ informuje portál NášVidiek.

"Súčasné vedenie fondu tiež čelí obvineniam z korupcie, amaterizmu, šikanovania a ohovárania radových zamestnancov," priblížili. Pod vedením exposlanca Národnej rady (NR) SR) na Marosz to v SPF ide dole vodou. O problémoch mal prehovoriť bývalý blízky spolupracovník súčasného šéfa SPF Ľubomír Haviernik. Taktiež v septembri portál upozorňoval na tunelovanie rozpočtu fondu, či šafárenie s financiami. Kameňom úrazu mali byť vymyslené pracovné pozície, nezákonné platy a neadekvátne benefity. Dnes to však vyzerá, že podozrenia odborárov sa po pol roku potvrdzujú.

Ján Marosz
Zobraziť galériu (5)
Ján Marosz  (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Na SPF pracuje štvornásobok ľudí, mnoho z nich bývali nominantmi OĽaNO

Pozemkový fond potvrdil, že zatiaľ čo v roku 2015 na ňom pracovali štyria pracovníci na dohodu a následne v roku 2019 to boli štrnásti pracovníci, dnes je všetko iné. „Za vlády vedenej OĽaNO pracovalo v pozemkovom fonde na dohodu k októbru minulého roka 54 ľudí,“ spresnila Lucia Páchniková z odboru komunikácie a špeciálnych činností SPF.

Pozemkový fond je v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

V SPF sa uplatnili už niekoľkí nominanti OĽaNO a ten sa tak zjavne stal vrakoviskom pre politikov, ktorí inde nenašli uplatnenie. Portál WebNoviny navyše pripomína, že vo fonde na dohodu pracuje aj bývalý generálny riaditeľ sekcie poľnohospodárstva Pavol Štec, či exriaditeľ kontrolného a skúšobného ústavu poľnohospodárskeho (ÚKSUP) Ján Berceli. Objavujú sa aj iné mená, ako napríklad bývalý poslanec parlamentu za hnutie OĽaNO Miroslav Sopko s manželkou.

Pozemkový fond je v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Finančné machinácie sa dotkli aj platov, fond išiel mimo zákon

Závažnou výčitkou odborárov malo byť aj netransparentné čerpanie mzdových prostriedkov. Fond bol podozrievaný zo zvýhodňovania dohodárov. Portál informoval, že priemerná hodinová odmena dohodára na SPF mala byť až o takmer 50% vyššia ako priemerná mzdy zamestnanca v TPP. V zákonníku práce sa pritom píše, „že nároky zamestnanca nemožno dohodnúť priaznivejšie, ako sú nároky a plnenia vyplývajúce z pracovného pomeru,“ priblížili.

Pozemkový fond je v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

PFF je aktuálne preverovaný Inšpektorátom práce Bratislava. Pre NášVidiek to potvrdilo ministerstvo pôdohospodárstva. Podnety na kontrolu mali obdržať aj v Najvyššom kontrolnom úrade, na Úrade vlády a súčasne v Rade SPF. „Ministerstvo pôdohospodárstva posúva problémy SPF na celú vládu. Zdôrazňuje, že fond nie je jeho podriadenou organizáciou,“ podotkli. „Predpokladáme, že SPF pred samotným rozhodnutím vykonalo riadne analýzy a má dostatočné argumenty k odôvodneniu, prečo sa rozhodlo ísť cestou presunu akejkoľvek agendy na externé zdroje,“ vyjadril sa rezort.

Viac o téme: OĽaNOSPFKorupciaSlovenský pozemkový fondMinisterstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SRTunelovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu