Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Desivé detaily zo života Renáty obvinenej z terorizmu: Syn sa učil strieľať a rezať hlavy! Deti sa hrávali "na popravu"

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: TASR/Jaroslav Novák, Facebook/Pohotovostný pátrací tím )

BRATISLAVA – Strieľanie zo zbrane, simulovanie rezania hlavy či hra na popravu. Takto mali vyrastať deti Slovenky Renáty obvinenej z terorizmu. Vyplýva to z uznesenie Špecializovaného trestného súdu, ktorý údajnú teroristku poslal v polovici februára do väzby.

Video: Vyjadrenie prokurátora po rozhodnutí súdu o väzbe pre Renátu, ktorá je obvinená z terorizmu

Vyjadrenie prokurátora po rozhodnutí súdu o väzbe pre Renátu, ktorá je obvinená z terorizmu (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

V dokumente sa uvádza, že žena sa starala o rodinu a výchovu detí v duchu ideológie ISIS. Svedčiť o tom majú videá pochádzajúce zo získaných elektronických dát, ktoré boli majetkom jej manžela a rodiny. Videá aj fotografie zobrazujú úryvky zo života muža, ženy a ich detí. Sú tam aj bežne ozbrojení muži, oblečení a upravení ako bojovníci salafistických džihádistických organizácií. Tiež je zaznamenané, že chlapec strieľa z automatickej zbrane za sprievodu mužov. "Na domoch a infraštruktúre zaznamenanej na fotkách a videách vidieť známky poškodenia a často niečo horí. Deti sú tiež zachytené pri hre na popravu špióna ‚nemoslima‘ za sprievodu náboženských oslavných piesní ISIS (nasheed) a tiež je zachytené, ako dievčatko recituje jednotlivé súry Koránu pred ženskou osobou,“ píše sa v uznesení.

Vplyv propagandy ISIS a hlavne výchovy rodičov sa odzrkadľuje aj vo videu, kde je vidieť ako syn obvinených strieľa z útočnej dlhej automatickej zbrane za prítomnosti dospelých osôb. Odfotený je tiež s vojakmi, ktorí disponujú insígniami ISIS a držia v ruke zbrane. Chlapec je na jednom z videí zaznamenaný pri vstupe do auta, keď má na čele šatku s nápisom "Nie je boha okrem Alaha", ktorá v kontexte s farbou a tam uvedeným textom symbolizuje príslušnosť k Islamskému štátu. Chlapec bol tiež vychovávaný formou hry, akou bola hra na popravu „kedy syn obvinenej má manerizmus a gestikuláciu známu z verejných popráv ISIS a používa aj správne gestá pri hre na krku sestry gestikulačne ´piluje´ a simuluje tak odrezávanie hlavy sprevádzajúce spevom nasheedy (bojová pieseň)."

Desivé detaily zo života
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Pohotovostný pátrací tím)

 

Dievčatá do školy nemohli

Podľa prokurátora všetky dôkazy svedčia o tom, že obvinená Renáta úmyselne poskytla svoje deti a hlavne svojho syna indoktrinácii v ideovom systéme ISIS. „Obvinená napriek svojej úlohe matky a manželky nezabránila tomu, aby s deťmi do konfliktnej zóny pod nadvládou ISIS nevycestovala, aj keď v čase vycestovania určite mala vedomosť o tom, kam s deťmi cestuje a aká je tam situácia,“ poukázal prokurátor. „Z výsluchu svedka, ako aj z videí získaných z otvorených zdrojov je zrejmé, že deti príslušníkov ISIS (všeobecne) mohli síce sporadicky navštevovať školy, avšak v školách prebiehala výchova výlučne pod vplyvom radikálnej ideológie ISIS, pričom niektoré deti – väčšinou dievčatá sa nemohli zúčastniť na vyučovacom procese,“ píše sa v dokumente.

Trestného činu sa ako manželka bojovníka ISIS Renáta dopustila tým, že ho minimálne morálne podporovala.  „Počas stupňovania bojov medzi koaličnými silami a bojovníkmi ISIS sa presúvali po krajine. Ostali verní ideológii minimálne až do pádu poslednej bašty ISIS - mesta Baghúz, v marci 2019,“ poukazuje sa v spise.

Video: Advokát obvinenej Renáty: Budú podávať sťažnosť, ide to na Najvyšší súd SR

Advokát obvinenej Renáty: Budú podávať sťažnosť, ide to na Najvyšší súd SR (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Závažné sú aj ďalšie slová prokurátora. Žena mala totiž počas toho, ako bola spolu s deťmi prevážaná na územie Slovenska, inštruovať svojho syna, akým spôsobom má vypovedať pred orgánmi činných v trestnom konaní. Vyplýva to z informačno-technických prostriedkov, ktoré boli použité počas letu. Chlapec v danom duchu aj vypovedal, respektíve sa odpovedi vyhol.

Prokurátor tiež uviedol, že Renátin manžel mal podľa materiálov vychádzajúcich z poskytnutých materiálov FBI postavenie tzv. emira, čo je možné vnímať ako vyššie postavenie člena Islamského štátu. „Do Sýrie pricestoval v júli 2014 z Egypta za tým účelom, aby stal členom ISIS a tento podporoval, či už materiálne alebo nemateriálne,“ píše sa v materiáli. Renáta mala za ním následne prísť na prelome rokov 2014 a 2015 s vtedy 8-ročným synom a 2-ročnou dcérou.

Vraj sa len hrali

V uznesení sa tiež píše o tom, že obvinená má tendenciu skresľovať či zľahčovať niektoré skutočnosti a dôkazy. V súvislosti s videami napríklad uviedla, že „že deti sa hrajú, syn to musel vidieť v škole." Z tohto dôvodu je tu podľa prokurátora obava, že by „obvinená v prípade ponechania na slobode mohla pokračovať svojím vplyvom a aktívnym konaním na výchovu svojich detí, teda pokračovať v podpore teroristickej skupiny výchovou detí k jej ideológii, resp. môže vplývať aj na iné osoby, a teda pokračovať v trestnej činnosti.“ 

Desivé detaily zo života
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Rozhodovať bude Najvyšší súd SR

Slovenka Renáta je obvinená z trestných činov ohrozenia mravnej výchovy mládeže, založenia, zosnovania a podporovania teroristickej skupiny a vojnového bezprávia. Na Slovensko ju spolu s jej dvomi deťmi priviezoil vládny špeciál. Krátko po prílete, 13. februára 2023, bola zadržaná a vyšetrovateľ NAKA podal podnet na jej väzobné stíhanie. Špecializovaný trestný súd v Pezinku 17. februára rozhodol o tom, že pôjde za mreže. "Sudca pre prípravné konanie ŠTS z časti vyhovel návrhu prokurátora a rozhodol o vzatí do väzby obvinenej osoby R. D.," uviedla hovorkyňa súdu Katarína Kudjáková.

Dôvodom je obava z možného úteku alebo z pokračovania v trestnej činnosti, nariadená jej tak bola preventívna a úteková väzba. "Sudca neakceptoval návrh prokurátora na kolúznu väzbu obvinenej, nenariadil nad obvinenou dohľad probačného a mediačného úradníka a ani neprijal jej písomný sľub," dodala. Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, keďže prokurátor podal proti neakceptovaniu kolúznej väzby sťažnosť. Sťažnosť avizoval aj obhajca obvinenej ženy.  Rozhodovať tak bude Najvyšší súd SR. 

Viac o téme: TerorizmusSlovenkaŠpecializovaný trestný súdObvinenie z terorzmu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu