Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

PRÁVE TERAZ Súd rozhodoval o Slovenke Renáte, ktorá je obvinená z terorizmu: Takýto je verdikt!

(Zdroj: TASR/Jaroslav Novák, Facebook/Pohotovostný pátrací tím )

BRATISLAVA - Slovenka Renáta D., ktorá je obvinená z terorizmu a vládny špeciál ju vo februári dopravil z Iraku na Slovensko, zostáva stíhaná vo väzbe. Na stredajšom neverejnom zasadnutí o tom rozhodol Najvyšší súd (NS) SR. Potvrdila to hovorkyňa súdu Alexandra Važanová.

"Najvyšší súd na dnešnom neverejnom zasadnutí zamietol sťažnosť obvinenej Renáty D. podanú proti rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu, ktorým zamietol žiadosť obvinenej o prepustenie z väzby na slobodu," priblížila hovorkyňa. Obvinená zostáva vo väzbe z dôvodu, aby nemohla utiecť a pokračovať v trestnej činnosti.

archívne video 

Vyjadrenie prokurátora po rozhodnutí súdu o väzbe pre Renátu, ktorá je obvinená z terorizmu (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Na Slovensku ju dopravili spolu s deťmi 

Renáta D. je obvinená pre obzvlášť závažné zločiny založenia, zosnovania a podporovania teroristickej skupiny, vojnového bezprávia a prečin ohrozovania mravnej výchovy mládeže. Na Slovensku ju spolu s deťmi dopravili na základe repatriácie slovenských občanov, ktorú zabezpečuje ministerstvo zahraničných vecí.

Ako sa konštatuje v prvom uznesení o väzbe, obvinená sa pravdepodobne na prelome rokov 2014 a 2015 dostala na územie Sýrie s cieľom pripojiť sa k manželovi lekárovi už ako bojovníkovi teroristickej organizácie Islamský štát (ISIS). Urobila to aj napriek tomu, že deti vystavila nebezpečenstvu v tom čase prebiehajúcej sýrskej občianskej vojny a svojvôli vlády teroristickej skupiny Islamský štát. Počas pôsobenia na rôznych miestach v Sýrii mala spolu s manželom vychovávať obe deti v duchu ideológie radikálneho islamu.

Viac o téme: TerorizmusVäzbaRenátaNajvyšší súd SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu