Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

AKTUÁLNE Slovenku obvinili z terorizmu: Súd ju prepustil na slobodu!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák, Facebook/Pohotovostný pátrací tím )

BANSKÁ BYSTRICA - Slovenku obvinenú z terorizmu Renátu D., ktorú vládny špeciál vo februári dopravil z Iraku na Slovensko, prepustili v pondelok z väzby na slobodu. Rozhodol o tom Špecializovaný trestný súd (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica. Rozhodnutie nie je právoplatné. Potvrdil to jej právny zástupca Rastislav Urbáni.

ŠTS prijal písomný sľub a väzbu obvinenej nahradil dohľadom probačného a mediačného úradníka. Medzi obmedzenia, ktoré jej uložil, patrí zákaz vycestovať do zahraničia a povinnosť odovzdať pas. Poloha obvinenej bude monitorovaná technickým zariadením.

Archívne video: Vyjadrenie prokurátora po rozhodnutí súdu o väzbe pre Renátu, ktorá je obvinená z terorizmu

Vyjadrenie prokurátora po rozhodnutí súdu o väzbe pre Renátu, ktorá je obvinená z terorizmu (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Renátu D. obvinili pre obzvlášť závažné zločiny založenia, zosnovania a podporovania teroristickej skupiny, vojnového bezprávia a prečin ohrozovania mravnej výchovy mládeže. Na Slovensko ju spolu s deťmi dopravili na základe repatriácie slovenských občanov, ktorú zabezpečuje ministerstvo zahraničných vecí. ŠTS ju hneď zobral do väzby. Ešte v máji zamietol jej žiadosť o prepustenie z väzby, čo potvrdil aj Najvyšší súd SR. Zostala v nej z dôvodu, aby nemohla utiecť a pokračovať v trestnej činnosti.

AKTUÁLNE Slovenku obvinili z
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Pohotovostný pátrací tím)

Ako sa konštatuje v prvom uznesení o väzbe, obvinená sa pravdepodobne na prelome rokov 2014 a 2015 dostala na územie Sýrie s cieľom pripojiť sa k manželovi lekárovi už ako bojovníkovi teroristickej organizácie Islamský štát (ISIS). Urobila to aj napriek tomu, že deti vystavila nebezpečenstvu v tom čase prebiehajúcej sýrskej občianskej vojny a svojvôli vlády teroristickej skupiny Islamský štát. Počas pôsobenia na rôznych miestach v Sýrii mala spolu s manželom vychovávať obe deti v duchu ideológie radikálneho islamu.
 

Viac o téme: VäzbaPrepustenie na sloboduŠpecializovaný trestný súdTerorizmusRenáta D
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu