Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Škandál v Čadci: Cirkev sa opäť vyfarbila, poskytli priestory kontroverznej Republike, priznali chybu!

Pastoračné centrum si na víkend rezervovali politici z Republiky. Zobraziť galériu (3)
Pastoračné centrum si na víkend rezervovali politici z Republiky. (Zdroj: farnost-cadca.sk, TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Mnohí veriaci, ba aj ateisti by sa v minulosti nazdávali, že cirkev sa od politiky (hlavne v dnešnej polarizovanej dobe) bude strániť od poskytovania svojich priestorov pre konkrétne hnutia či nebodaj politické strany. Práve preto je taký šokujúci prípad zo severu Slovenska, keď sa v Čadci v Pastoračnom centre uskutočnilo stretnutie hnutia Republika, kde prijímali nových členov.

archívne video

Košice: Dóm Sv. Alžbety Uhorskej ohrozujú holuby (Zdroj: TASR)

Na skutočnosť, že sa také stretnutie v Pastoračnom centre uskutočnilo, upozornila stránka Kysučan na sociálnej sieti Facebook. Dôjsť k nemu malo v sobotu 25. februára.

 

V sobotu 25.2.2023 sa uskutočnil v pastoračnom centre farnosti Čadca snem extrémistického politického hnutia Republika.

Posted by Kysučan on Sunday, February 26, 2023

Priestory boli nie tak dávno posvätené biskupom Galisom

Pastoračné centrum pritom źilinský biskup Tomáš Galis posvätil v auguste 2019.

Samotný web centra uvádza uvádza, že na prízemí komplexu sa nachádza sála pre asi 100 ľudí, ktorá sa využíva na pastoračné účely, ako aj na prenájom na rodinné oslavy, kary a podobne. Nikde sa však neuvádza, že by sa tieto priestory mali využívať aj na stretnutia politických strán.

Republika využívala priestory na prijímanie nových členov

Stretnutie Republiky v Čadci pritom v statuse cez víkend potvrdil aj predseda Republika Milan Uhrík, ktorý je napríklad neslávne známy aj tým, že v minulosti odmietol v priamom prenose ako jediný zo štyroch hostí v televíznej diskusii odmietnuť holokaust. Využíval pritom argument, že "nie je historik" a nevie sa k tomu vyjadriť. V tom čase sa však angažoval ešte v ĽSNS Mariana Kotlebu, s ktorým sa politicky rozišiel.

Škandál v Čadci: Cirkev
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Milan Uhrík • Republika)

Poskytnutie priestorov odmietla verejnosť aj bývalá poslankyňa

Po tom, ako sa verejnosť o tomto stretnutí Republiky na pôde diecézneho centra dozvedeli, začali sociálnymi sieťami kolovať výzvy pre oficiálnych predstaviteľov cirkvi, aby sa k tomu vyjadrili. Medzi tými, ktorí kritizujú postup vedenia centra, je aj bývalá poslankyňa Viera Dubačová, ktorá kritiku adresuje priamo Biskupovi Galisovi, ktorý centrum pred vyše troma rokmi posvätil.

Škandál v Čadci: Cirkev
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Viera Dubačová)

"Tu naozaj vyvstáva naliehavosť a otázka, na ktorej strane teda stojíte vy? A hlavne, prečo ste dovolili zneužiť priestory, ktoré majú slúžiť na pastoračnú činnosť extrémistom, ktorí siahajú na to najcennejšie čo máme: našu slobodu a demokraciu," pýta sa Dubačová.

Platforma Nie v našom meste navyše toto stretnutie na pôde cirkvi označila za "klérofašizmus v praxi".

 

Klérofašizmus v praxi.

Posted by NIE V NAŠOM MESTE on Monday, February 27, 2023

Predstavitelia cirkvi reagujú, vraj si už dajú pozor

Topky v tomto prípade oslovili Konferenciu biskupov Slovenska, ako aj samotné Pastoračné centrum. Na naše slová reagoval hovorca Žilinskej diecézy Zdeno Pupík. "Situácia vznikla z dôvodu pochybenia intenzívnejšej komunikácie. Prevádzku priestorov pastoračného centra nemá bezprostredne na starosti miestny dekan, ale ním poverený správca, ktorý nekonzultuje každé podujatie osobitne. Dekan prisľúbil, že do budúcna dá pozor a osobne sa presvedčí, komu a na aký účel sa centrum poskytuje na prenájom," povedal k prípadu Pupík.

Viac o téme: SnemČadcaRepublikaKonferencia biskupov SlovenskaPastoračné centrum
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu