Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Najvyšší súd bude v pondelok rozhodovať o prípadnom vzatí Rastislava Trnku do väzby

Rastislav Trnka
Rastislav Trnka (Zdroj: TASR/František Iván)

BRATISLAVA - Najvyšší súd (NS) SR bude v pondelok (27. 2.) popoludní rozhodovať o sťažnosti prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) proti nevzatiu obvineného predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislava T. do väzby. Vyplýva to z rozpisu pojednávaní NS SR.

Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) prepustil šéfa KSK 19. februára zo zadržania na slobodu. Skonštatoval neexistenciu materiálnych podmienok na rozhodovanie o väzbe. Obvinenie je podľa sudcu založené na jednej vete zo svedeckej výpovede.

Archívne VIDEO

Obvinený predseda KSK Rastislav Trnka z postu neodstupuje (Zdroj: TASR/František Iván)

Národná kriminálna agentúra (NAKA) v rámci akcie Valentín 17. februára obvinila päť osôb z pokračovacieho zločinu machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe. Kauza sa týka obstarávania bezdotykových teplomerov a nákladných vozidiel na údržbu komunikácií. Spôsobená škoda mala byť zhruba 400.000 eur. Rastislav Trnka uviedol, že obvinenie v jeho prípade sa má vzťahovať len na ovplyvňovanie špecifikácie pri nákupe štyroch vozidiel zn. Tatra.

Trvá na svojej nevine. KSK obstaral v rokoch 2020 a 2021 v rámci protiepidemických opatrení spolu 205 prechodových teplomerov za viac ako 178.000 eur a Správa ciest KSK nakúpila v roku 2020 štyri nákladné vozidlá zn. Tatra s nadstavbami na zimnú a letnú údržbu za 1,3 milióna eur. Kritici namietali, že išlo o predražené nákupy, čo kraj odmietal.

Viac o téme: Najvyšší súdRastislav TrnkaVzatie do väzby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu