Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

MIMORIADNE Obvinený Rastislav Trnka sa naďalej cíti nevinný: Zo svojej funkcie neodstupuje

Rastislav Trnka Zobraziť galériu (2)
Rastislav Trnka (Zdroj: TASR/František Iván)

KOŠICE - Predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislav Trnka, obvinený políciou v kauze Valentín, v utorok pred novinármi uviedol, že je nevinný a bude obhajovať svoje práva, kým neočistí svoje meno. Poukázal aj na uznesenie sudcu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) z nedele (19. 2.) s tým, že jeho stíhanie nie je dôvodné. Vo funkcii ostáva s tým, že sa neplánuje vzdať svojho práva na prezumpciu neviny.

Z funkcie predsedu kraja neodstupuje. "Ak sa ma pýtate, či sa plánujem vzdať svojho práva na prezumpciu neviny, tak odpoveď je nie," povedal. Najbližšie sa chce v pondelok (27. 2.) obhájiť na Najvyššom súde (NS). Ten ako odvolací bude rozhodovať o sťažnosti prokurátora na rozhodnutie ŠTS, ktorý Rastislava Trnku odmietol vziať do väzby.

VIDEO Obvinený predseda KSK Rastislav Trnka sa cíti nevinný

Obvinený predseda KSK Rastislav Trnka sa cíti nevinný (Zdroj: TASR/František Iván)

Národná kriminálna agentúra (NAKA) v rámci akcie Valentín 17. januára obvinila predsedu KSK spolu s ďalšími štyrmi osobami z pokračovacieho zločinu machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe. Kauza sa týka obstarávania bezdotykových teplomerov a nákladných vozidiel na údržbu komunikácií. Spôsobená škoda mala byť zhruba 400.000 eur.

MIMORIADNE Obvinený Rastislav Trnka
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/František Iván)

Obvinenie sa má vzťahovať vraj len na ovplyvňovanie špecifikácie pri nákupe vozidiel

Predseda KSK uviedol, že obvinenie v jeho prípade sa má vzťahovať len na ovplyvňovanie špecifikácie pri nákupe štyroch vozidiel zn. Tatra. "Toto je jediné obvinenie vznesené voči mojej osobe a jediný argument prokuratúry je vyjadrenie bývalého zamestnanca Správy ciest KSK, ktorý sa vyjadroval k obstarávaniu v súvislosti s mojou osobou, avšak toto obstarávanie nikdy nebolo plánované ani sa neuskutočnilo," povedal.

VIDEO Košický župan Rastislav Trnka nejde do väzby

Košický župan Rastislav Trnka nejde do väzby (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

S rovnakou argumentáciou ako na ŠTS, že stíhanie nie je dôvodné, mieni ísť aj na NS do Bratislavy, ktorý bude rozhodovať o jeho väzbe. Keďže v pondelok bude aj zasadanie krajského zastupiteľstva, z časových dôvodov sa na ňom nezúčastní. Novinárom sa ospravedlnil, že avizovaný pondelkový (20. 2.) brífing z dôvodu svojej únavy presunul na utorok.

KSK obstaral v rokoch 2020 a 2021 v rámci protiepidemických opatrení spolu 205 prechodových teplomerov za viac ako 178.000 eur a Správa ciest KSK nakúpila v roku 2020 štyri nákladné vozidlá zn. Tatra s nadstavbami na zimnú a letnú údržbu za 1,3 milióna eur. Kritici namietali, že išlo o predražené nákupy, čo kraj odmietal. V kauze je už vo väzbe podnikateľ Richard Reday, obvinený je aj generálny riaditeľ Správy ciest KSK Anton Trišč a ďalšie dve osoby.

Viac o téme: ObvinenýKauzaValentínRastislav Trnka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu